fredag 15 juni 2012

Återhämtning

Förra veckan var tuff. Mycket handlade om vin men förutom Fri Vin, två provningar med Fulvio Bressan och en Danmarkstur så skulle jobbet skötas, studenter firas och ett seminarium hållas. Det tog några dagar innan vinsuget återvände. Suget handlade mer om att dricka vin än att prova, mer om att få njuta än att analysera. Bara att plocka fram två säkra kort med andra ord.

2010 Le Piane La Maggiorina provades första gången redan i november. Då upplevde jag vinet som påfallande friskt. Nu, ett drygt halvår senare, har det sansat sig och ter sig mer i balans. Vinet är huvudsakligen gjort på nebbiolo och croatina med några skvättar vespolina och uva rara. Pigg och vital doft som påminner om körsbärsdominerad blandsaft. Lätt, tilltalande kryddighet och tydliga mineraltoner.
Vinet kan bäst beskrivas som lättdrucket. Charmig frukt, frisk syra och lätta tanniner. Inte på något sätt slätstruket, bara direkt, ärligt och omedelbart tilltalande. Inget tjafs, inga djupsinnigheter. Minst lika kul som de hypade naturbeajoulaiserna men till halva priset.
Finns hos Winewise för 119 DKK.

2006 Querecchio Brunello di Montalcino tar inte många sekunder att falla för. Ett par sniff så vet man att man är hemma. Det här är verkligen  sangiovese av klass med körsbär, örter och dyra kryddor. Första klunken är verkligen instant pleasure. Perfekt balans mellan frukt, syra och torra tanniner. Så snyggt, så elegant och så gott.
Rhonarna, Italienska Viner och Vinintresserad har provat och gillat. Carlo Merolli säljer för 139 DKK vid köp av ett sexpack i Danmark, 160 MUK vid leverans till Sverige..

1 kommentar:

Italienska viner sa...

Härlig uppställning Ingvar. Man hade klarat sig ett bra tag med bara de där båda vinerna i källaren.
Jag noterade också att La Maggiorina 2010 gått ihop sedan den buteljerades i höstas. En riktigt trevlig årgång! Liksom Quercecchios BdM 2006 förstås - instant pleasure, precis som du säger.

/Patrik