måndag 18 juni 2012

2009 Livio Felluga Collio illivio


Livio Felluga är en av de stora pionjärerna i Friuliens moderna vinhistoria. Idag är han 98 år och har status som något av äldre statsman i området. Livio Felluga är den största enskilde markägaren i de kuperade delarna av Friulien med vingårdar i både Colli Orientale och Collio. Årsproduktionen ligger på c a 800.000 flaskor och företaget gör ett par av regionens verkliga ikonviner, vita Terre Alte och röda Sossó.


illivio är de fyra barnen Fellugas 85-årspresent till fadern. Vinet gjordes till en början på 100% pinot blanc. Idag ingår även chardonnay och picolit i blandningen som jäses och lagras på barrique. illivio är ljust guldgult i färgen med lite gröna reflexer. Doften ter sig först lite försynt och vag men blir allt mer nyanserad och komplex med lite tid i glaset. Citrus och vita blommor i ett första lager, sedan hasselnötter, örtkryddor och smörkola. Frukten blommar ut allt mer och får mer tropiska drag. Tyvärr känns fatlagringen lite väl framträdande idag. Smaken är på ett plan lite överraskande och lyckas på något sätt kombinera pondus och rondör med elegant lätthet. Aromerna går igen i smaken. Generös frukt, mineraler och honung. Lång eftersmak där ekfaten dyker upp och blir lite väl påträngande.

illivo är ett vin gjort i en stil som jag känner mig rätt främmande inför. Det är storslaget och imponerande kanske men inget kul. Det svänger inte. Det vore i och för sig spännande att får prova vinet om några år för att se vad som hänt med frukt och ek men samtidigt är det inte en frågeställning som kommer att ge mig sömnstörningar. illivio förefaller vara gjort utifrån en förlegad idé om hur ett prestigevin ska göras. Fellugas Terre Alte är ett bra mycket roligare vin på både lång och kort sikt. Det finns ju dessutom så oändligt mycket annat kul att hitta i regionen.

Livio Felluga besöktes i somras. Läs om det besöket här

Inga kommentarer: