söndag 17 juni 2012

2009 Giuseppe Mascarello e Figlio Langhe Nebbiolo

Mascarello är ett namn som förpliktigar och som får förväntningarna att stiga. Igår kväll drack jag Giuseppe Mascarellos 2009 Langhe Nebbiolo. Jag hoppades på rediga grejer och en traditionell nebbakick. Tji fick jag.

Redan vid upphällningen hajade jag till. Den ljust tegelröda färgen talade om ett betydligt äldre vin än en 09:a. Doften har inte någon utpräglad nebbiolokaraktär. Den känns också åldrad och lite blek. Mycket mineraler i form av krossad sten, söt torkad frukt och övermogna hallon. I munnen är vinet förhållandevis lätt och slankt. Torkade fikon och rosvatten i centrum. Syran som skulle kunna komma och styra upp smakupplevelsen dyker aldrig upp. Trist och platt. Inför maten, en gräddig pasta med karljohanssvamp, kapitulerar vinet direkt och viker ner sig. La Maggiorina får rycka in och rädda föreställningen

En märklig upplevelse. Jag hittar ingen tydlig defekt, kan det handla om en effekt av det varma året ? Jag har en flaska kvar som får kollas inom de närmaste dagarna. Danska Superbest säljer, just nu 2 flaskor för 400 DKK.

3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Aj vad trist! Tack för varningen, vi hade lätt gått på det tilbudet annars.

Men det ser faktiskt ändå rätt dyrt ut. Carlo sålde ju nollsjuan till betydligt lägre pris.

Italienska viner sa...

Jag reagerade också på priset. 200DKK på tilbud för en LN är ju ganska stifft - jfr 150 för G.Rinaldi...

Låter misstänkt som en knasflaska - bergis lagrad i växthus.

/Patrik

WhoCutTheCheeze sa...

Ämeh, fick med mig en från La Morra förra hösten för 20€ om jag inte missminner mig. Tänkte arrangera en LN 09-provning och vad det låter på dig så kommer nog inte Mascarellos få några stående ovationer, även Piu Rosso tyckte den var lite blek.

Mascarellos LN 07 verkar vara på väg utför så det är nog läge att sörpla i sig ganska snabbt.