lördag 2 juni 2012

2010 Nino Barraco Catarratto


"L'idea aziendale non è quella di un vino "perfetto", ma di un vino riconoscibile per la sua personalità, in cui le note dissonanti partecipano prepotentemente alla caratterizzazione dello stesso. Per raggiungere tale obiettivo si evita accuratamente l'omologazione apportata dall'intervento di tecnici, affidandosi alla complessità e variabilità della natura."
L'artigiano del vino Nino Barraco.

Här kan vi tala om transparens. Ovanstående citat är hämtat från Nino Barracos hemsida. Texten talar om att företagets bärande idé inte är att producera ett perfekt vin utan att framhäva den komplexitet och variation som naturen erbjuder. En hållning som tilltalar mig.

Nino Barraco håller till i trakten av Marsala, så långt västerut på Sicilien man kan komma. Produktionen är mycket liten, c a 15.000 flaskor om året fördelat på tre vita och tre röda viner. Tillvägagångssättet är det samma över hela med längden på macerationstiden som enda skillnad. De vita får 4 dagars skalkontakt, de röda 13 - 15 dagar. Spontanjäsning, minimalt med svavel och jäsning på stål.

2010 Cataratto är djupt guldgult i färgen. Det här är ett vin som behöver mycket luft för att komma till sin rätt. Några timmar på karaff öppnar upp för en intressant doft. Fortfarande lite återhållsam men ändå aromatisk. Doften domineras av citrus och lätt blommig parfym. I bakgrunden finns kryddtoner och mineraler. Vinet har en aningens oljig textur. Det är helt torrt och har mycket frisk syra. Smak av citrus och äpplen. Mineraler och lätta sherrytoner i avslutningen.

Ett riktigt sympatiskt och användbart vin. Inte minst om det landar en bit tonfisk på grillen. Cibi&Vini säljer för 145 DKK.

Läs gärna vad Gout tycker om vinet

Inga kommentarer: