fredag 13 maj 2011

Old and New från Saint Jean du Barroux

Det har väl inte undgått någon som läser Billigt Vin att jag är rätt såld på Philippe Gimels viner. Jag har också skrivit återkommande om Bjärhus Gårdsbutik. Slår man ihop dessa båda åstadkommer man dessutom något där helheten blir större än delarna. I fredags gjorde Philippe Gimel ett nytt gästspel på den ekologiska gården som ligger utmed vägen mellan Klippan och Hyllstofta och presenterade ett helt nytt vin, två viner i ny årgång och tre som var med på provningen i höstas.

Denna gången hade jag på förhand bestämt mig för att inta en mera tillbakalutad hållning, njuta av vinerna och bara koppla på vinbloggarläget när jag provade något tidigare oprövat. Men det blir inte alltid som man tänkt sig. Bloggarkollegan Magnus är med och trekvart innan provningen börjar sitter jag, Magnus och Philippe tillsammans med en flaska 2006 La Pierre Noir. Medan Magnus och Phlippe diskuterar sådant som vinbloggare och vinmakare brukar diskutera slås jag av hur mycket det hänt sedan jag provade vinet senast. Rätt snart är jag helt lost i förhållande till omgivningen och förlorar mig i doft och smak. 75% Grenache och 25% syrah som inte ens varit i närheten av ett ekfat utan bara tillbringat några år på tank. Flaggskeppet i Philippes portfölj. Massiv doft med körsbär, jordgubbar, fuktig grusväg och sötlakrits. Smaken är visar upp en perfekt balans mellan yppig frukt, alkohol och verkligen silkiga tanniner. Här finns struktur för ett mycket lång liv men vinet är helt ljuvligt här och nu. Det mesta av samtalet runt bordet går mig helt förbi när vinet fångar hela uppmärksamheten. En av årets bästa upplevelser såhär långt faktiskt.

2010 SJB Rosé är Philippes första rosé på marknaden. han har gjort ett par försök tidigare. Vinet har helt enkelt inte blivit klart i tid för rosé-säsongen tidigare år och som vinmakaren själv säger - marknaden för julrosé är begränsad. I glaset har vi en väldigt ljus rosé, milt lökfärgad. Doften är mycket pigg och frisk med citrus, jordgubbar och kritiga mineraler. Smaken är bentorr med mycket frisk syra. Inte särskilt roseaktigt egentligen och skulle garanterat klara flera års lagring och förmodligen må alldeles utmärkt av det.

La Montagne är Saint Jean du Barrouxs enda vita vin. Jag har provat åtminstone tre tidigare årgångar men ingen har varit lik den nu aktuella årgång 2008. Druvsammansättningen är den samma, lika delar grenache blanc, clairette och bourboulenc, men vinet är helt annorlunda. Tidigare årgångar har varit otroligt yppiga och generösa medan 08:an är betydligt mera stram och krävande. Doften domineras av frisk äpplen med lätta honungstoner, lite anis och tydliga mineraler. Smaken är mycket frisk med knivskarp och mycket precis syra. Äpplen och citrus i frontlinjen med bara en aning lenande honung. Lång, ren eftersmak. Det här vinet är bara barnet nu och lär behöva några år på rygg för att riktigt komma till sin rätt.
2007 La Source har tillsammans med Bressans schioppetto varit husets röda hemma hos oss under det senaste året. Min mor har utnämnt det till det godaste vin hon någonsin druckit. Så långt är jag inte beredd att gå i mitt omdöme av SJB's instegsvin, men av fyra lådor återstår nu en ynka flaska. Vinet är sedan länge slutsålt men som tur är har den nya årgången tappats precis på flaska. När jag provar 2008 La Source så känns det direkt att vinet är nytappat. Det är lite vresigt och yrvaket. När det fått tid i glaset så tittar en helt ljuvlig körsbärsfrukt fram och backas upp av lite sötlakrits. Smaken är mjuk, balanserad och mycket inbjudande. Med lite tid kommer vinet att bli en charmör av rang.

I höstas provade jag 2009 Cuvee Special som då var nyutsläppt från tanken. Nu har Philippe Gimels supercuvee fåt namnet 2009 Microclimate. Vinet har Philippe gjort för att spegla det som var speciellt med årgången. Det handlar om 100% grenache från en särskilt gynnsam del av vingården. Vid förra provningen blev jag artigt imponerad men tog inte vinet till mig. Trots att det hänt saker med vinet så kvarstår intrycket. Välgjort men utan balansen som är SJB's signum. Doften är stor och intensiv med massor av söta jordgubbar, torkad frukt och choklad. Smaken är eldig och intensiv med aromerna i repris. Långt, värmande slut. Bra, förmodligen väldigt bra men inte min grej. Trodde tills jag fick en mörk chokladtryffel i munnen.

Kvällens vin blev ändå 2006 L'Argile som är gjort på 75% grenache 15% syrah och några skvättar cinsault och carignan. 75% av druvorna avstjälkas och vinet lagras 18 månader på tank. Doften är helt ljuvlig med körsbär, garrgue och lakrits i kombination med de ursprungstypiska våta stenarna. Vinet känns nu betydligt mera harmoniskt jämfört med i höstas. Smaken är en uppvisning i fokus, elegans och balans. Inte störst, mäktigast eller ballast. Men bäst. Åtminstone just nu.
Vinminvin importerar och levererar.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Synd att jag inte kunde närvara. Vinerna verkar och låter vara just i min smak. Har aldrig provat hans viner men det går ju att ändra på. Har endast läst om denne producent och det mesta har varit positivt. Kan man lita på firman i Dragör? Sen kan man ju diskutera billighetsaspekten på han flaggskepp L.P N. Hans andra viner ligger ju mer i fas med Billigt Vin. Tack för info./Höganäs

Ingvar Johansson sa...

Jag rekommenderar att du satsar på 2006 l'Argile och 2008 La Source. Priset på LPN är för högt. Ett alternativ är att kolla med Superbest i Charlottenlund. De brukar ha ett bra urval av Philippes viner.
Beträffande Vinminvin så är de inte alltid vinthundssnabba med leveranserna men varorna kommer, har alltid fungerat bra.

Anonym sa...

L'Argile finns "bara" under 2007 års modell i Dragör enligt hemsidan men 2007 lär ju inte vara en dålig årgång i södern? LPN priset kan ju diskuteras. Jag menar att du får ju snart inte en halv flaska Brx för samma pris. Kanske en dålig jämnförelse. Superbest i Charlottenlund tackar jag för. Problemet är bara att masa sig dit. Helgerna blir lätt ockuperade av annat som måste göras(åtminstone enligt hustrun). Köpa vin i Danmark ligger långt ner på hennes lista. Finns det ingen design affär av kläder, inredning, etc i närheten som jag kan locka med?. Tack för infon./Höganäs

Ingvar Johansson sa...

L'Argile 2007 har inte släppts ännu. Jag tror det står fel på hemsidan. Tror dock att 06:orna är tillfälligt slut.

Vill du se vad som finns som ev kan locka hustrun tillJaegersborg Allé i Charlottenlund så kan du titta här http://www.jaegersborg-alle.dk/content.asp?CatId=&ContentType=Business_Listing&sortby=Title&search=%3E
Risken är väl förstås att de där vinerna kommer att kosta åtskilligt mer i slutändan... Charlottenlund är en synnerligen välmående Köpenhamnsförort.

Anonym sa...

Ingvar!! Det här låter oroväckande. Fick lite "flashbacks" kring Charlottenlund. Det är väl där alla ambassaderna är placerade?
Sprang runt där och fixade visum till Thailand,etc på mitten av 1970-talet. Vilket fall som helst det låter som om jag beställer från Dragör annars kan det bli dyrt, precis som du nämnde. Tack för att du påminde mig om det välmående Charlottenlund. Nästa undran blir ju om 2006 är slut och 2007 finns ej. Vad skall jag då beställa?/Höganäs