onsdag 4 maj 2011

Liefmans Cuvée Brut


Ligger man tillräckligt länge på en nyhet så blir den aktuell igen. I vintras köpte jag ett par flaskor Liefmanns Cuvée Brut men jag har inte blivit färdig att prova förrän nu. Lagom till mitt smakprov ser jag att denna öl lanseras i majsläppet. Tyvärr endast i beställningssortimentet och i 12-pack.

Flaskan ligger inslagen i rött presentpapper. Inuti paketet finns en anonym grön halvflaska med champagnekork och grimma. Liefmans Cuvée Brut är en mycket speciell öl. Den är spontanjäst och jäses i stora horisontella öppna träkar. Med i jäsningen finns färska körsbär, 13 kg per 100 liter. Efter jäsningen lagras den i ett år och blandas sedan med öl av olika ålder för ökad komplexitet.

Ölen går i en lite disig rödbrun nyans. Det bildas ett rejält smutsrosa skum vid upphällningen. Doften domineras såklart av friska körsbär med lite mandeltoner. Det finns en lätt kryddighet, vinäger och en lätt maltig sötma.

Smaken är ganska söt men ändå frisk tack vare bra kolsyra och fin syra. Körsbärssmaken är verkligen fin och påminner mest om friska klarbär. Mycket god och mycket läskande.

Producentens hemsida rekommenderar den till köttfärslimpa!!. Jag har lite svårt att föreställa mig den kombinationen och slås av likheten med lambrusco. Provar istället till en relativt färsk och fet salami som bara kryddtas med salt och det är inte så dumt alls faktiskt. Bäst funkar den dock att drickas rakt upp och ner.

1 kommentar:

zonk sa...

Det blev sig en sammankomst där vi drack den här istället för glögg! Uppvärmd och allt. Eventuellt begick vi alltså därmed nåt mindre helgerån. Dessvärre blev det aldrig något skrivet om saken, det fanns planer men eventuellt försvann de i kvällens tilltagande töcken.