måndag 2 maj 2011

2009 Chateau de la Terrière Brouilly


Under de senaste månader har unga beajoulaisviner varit säkra humörshöjare . Jag fick visserligen med mig några stolpskott hem från Paris men den risken löper man väl alltid när man handlar i blindo utan närmare kunskap om vare sig producenter eller område. Niklas J skrev ett nyligen ett salivframkallande inlägg som tillsammans med mina egna positiva erfarenheter verkligen fick mig att sukta efter mer gamay-juice.


Så kul då att Systembolagets inköpare vaknat och dessutom, utifrån vinskribenternas betyg, verkar ha hittat något riktigt bra. Så trist att så få får möjlighet att smaka. 2009 Château des Jacques Moulin-à-Vent köpte man in 900 flaskor av. De började säljas idag. Enligt gårdagens lagersaldo letade sig hela tolv (12!!!) flaskor till Skåne och Hansacompagniets vinkällarbutik. Idag finns enligt samma lagersaldo fjorton flaskor att tillgå. Samtliga i Söderhallarnas systembutik. Tack gode gud att man inte är hänvisad till monopolets utbud.

Vilken tur att att lagret från Parisbesöket inte är helt tömt och att sista flaskan levererade. 2009 Chateau de la Terrière Brouilly har en ljust blåröd färg. Doften har till en början samma ostoppbara ungdomliga charm. Generöst med pigg bärfrukt som lånat aromer från hallon, körsbär och blåbär. Här finns en del smörkola, kryddtoner och multna löv. Poppigt, tillgängligt och inbjudande men med djup.Smaken går på i precis samma stil. Vinet är mjukt och behagligt men absolut inte mesigt eller inställsamt. Bärfrukten tar direkt kommandot och den för extra skjuts av den friska syran. Behagligt hela vägen men med ett distinkt avslut med mjuka tanniner och lång eftersmak. Ett riktigt härligt vin att dricka i stora giriga klunkar. Minns inte riktigt vad det kostade men tror att priset låg runt 10 euro.När det gäller 2009 Château des Jacques Moulin-à-Vent så ordnade Billigt Vins södra utpost, och min handgågne man Jörgen, en flaska.

6 kommentarer:

Vinosapien sa...

skoj att se er törst på lättdrucken, men seriös, gamay.
vi har rasslat igenom ett gäng redigt bra 09:or under våren:

http://vinosapien.com/MyTastings?Year=2009&Grape=252

det roliga med samtliga dessa är att de är allt annat än stöpta i samma form. vissa drivs av pigg frukt, medan andra har ett djup och komplexitet. de senare har ett långt och hälsosamt liv framför sig. det här är seriösa grejer...

Ingvar Johansson sa...

Hej Vinosapien ! Du är väl en av upphovsmännen bakom min gamay-törst. Att läsa om dina smaknoteringar gör absolut ingenting för att minska den. Det får bli en tur över sundet snart. Verkar nästan som att 09:orna inneburit en rennäsans för beajoulais eller är det bara så att jag i vanlig ordning vaknat sent ?

Vinosapien sa...

vi har med ganska bra regelbundenhet besökt paris de 6-7 senaste åren. och det är framförallt här (i butiker och på restauranger) man ser vad som är 'hett'. och bra beaujolais har alltid funnits att tillgå. precis som bra loire-viner. men det kanske allra 'hetaste' just nu är vinerna från jura och savoie. trenden är att vinerna blir allt lättare, friskare och naturligtvis allt mer naturliga;)

Anonym sa...

Min Gamay törst blir ökad, efter denna läsning men tidgare provningar (flera år sedan) har lagt viss skepsis till Gamay druvan. Vissa skandaler gjorde ju inte saken bättre. Måste man åka till Danmark för att få hyfsad kvalite??/Höganäs

Ingvar Johansson sa...

Höganäs!! Danmark eller via någon internethandlare. SB's utbud är inte ens pinsamt dåligt. Du kan ju i o f s prova Duboeufs Morgon som är en bra början men inte mer. Sedan släpptes ju Château des Jacques Morgon igår och där finns det lite fler flaskor. Bl a finns(fanns?) den hos SB på Väla. Det blir ju bara två viner, kanske finns det ytterligare ett par i BS men mer är det inte. Inget av de i Sverige tillgängliga vinerna lär nå upp till de som Vinosapien eller Niklas J skrev om.

Jonas sa...

Kul läsning!
Drack nämnda Duboeufs Morgon på en provning igår. Helt ok men håller med om att det inte är särskilt spännande. Får bli att ta hem något roligare från internet.