onsdag 30 juli 2008

2005 Simcic Rebula

bild och recept från utmärkta matbloggen www.weareneverfull.com
Kvällen bjöd på en spontan middag hos herr K. Vi satte årets nocino och efter väl utfört arbete fixade herr K en snabb kvällsmat. Vi åt fetaspäckade kalvfärsbiffar, casunziei och sallad. Efter lördagens bersåsittning med Rojacs Stari d'or Belo ville jag prova ett annat naturligt vin och valet föll på slovenska producenten Simcics 2005 Rebula. Vinet är odlat precis i gränslandet mellan Friuli och Slovenien. I Italien säger man Collio , i Slovenien Goriska Brda. Druvan heter Ribolla Gialla i Italien och Rebula i Slovenien. Druvorna till just detta vinet kommer från vingård med gamla stockar. Vinifikationen är speciell. Sex månaders maceration i 3000-liters ekfat. Därefter två års lagring på stora ekfat. Natujäst och helt utan tillsatser

Vinet var nästan lika guldgult som Stari d'Or Belo, kanske en liten aning ljusare. Väldigt vackert och man kan lätt föreställa sig att det är ett vin utan kunstige stoffer. Doften är frisk och inbjudande. Jag asscoierar till väl mogna, källarförvarade vinteräpplen, bergamott(tänk earl grey) och rostat bröd. Smaken är rätt märklig för ett vitt vin. Vinet känns mer rött än vitt. Här finns en fyllighet och en struktur man sällan hittar hos ett vitt vin. Det är friskt, fylligt, har bra syra och en lång eftersmak. Riktigt bra till maten och ännu bättre an njuta av i ensamt majstät på Herr K's balkong medan solen går ner.

En del av Simcics viner finns numera i systembolagets beställningssortiment via NJ consulting & import. Rebula finns hos danska winewise. Där hittar man även flera av Simcics andra viner till väldigt bra priser.

3 kommentarer:

We Are Never Full sa...

Thank you for trying our recipe! Would you mind letting your readers know that the picture you used was taken by us at www.weareneverfull.com? I would appreciate it. Thank you so much.

amy at we are never full

We Are Never Full sa...

Thanks so much for commenting on our blog! I usually wouldn't care about the picture thing, but that one is one of my favorites and I wouldn't want others grabbing it - the pink is just so pretty!

I hope you stop by again. I translated your blog into English and love the wine-aspect of it. I really wish we would do more on wine, but believe me, we drink plenty of it!

Hope you stop by again soon!

amy

Bengavoice sa...

Amy's comment must have been posted before my reading the blog, because the beautiful picture - pretty in pink - made me check out weareneverfull.com.
My friends from old times writing this great blog about wine, which gets translated into Italian and the into English is really nice. The world is really getting closer.