Det är inte alltid vinet ska spela huvudrollen. Ibland är det klokt att tona ner vinvalet och sänka ambitionerna. I fredags hade vi ett tiotal personer hemma på en opretantiös sammankomst. Lite olika pajer, charkturier, ost och bröd. Till detta ett vin som visste sin plats, Velenosi Montepulciano D'Abruzzo 2006. När vi satt oss runt bordet fick jag en orolig fråga om vinet var speciellt. Jag svarade att det var ett ordinärt vardagsvin vilket ledde till att gästen kopplade av, tog en klunk och konstaterade att det var gott. Därmed var den biten avklarad och vi kunde ägna oss åt väsentligare saker än att prata om vad som fanns i glasen. Visst är det kul att äta och dricka något speciellt men det gäller också att välja tillfällena. Nu kunde vi ägna oss åt gästerna istället för att stöka i köket och gästerna slapp att hela tiden kommentera de sublima delikatesser som bars fram. Befriande.
Dagen efter middag hos grannen som bjöd på porterstek, brun sås, potatis och tillbehör. Till detta dracks Anura Pinotage Syrah 2006 (varunr 12044). En vardagsfavorit som passade maten ypperligt. Allt om Mat bedömde vinet som ej prisvärt men de har fel. Smakrikt, rökigt, med drag av charkturier (medvurst) och gummi. Återigen en måltid som lät oss ägna oss åt det som umgänge handlar om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar