onsdag 20 juli 2016

2015 Nicolini Piccola Nera

Kontemplationsvin brukar användas som benämning på viner som inte passar till mat, Och visst är tanken tilltalande - att sitta där med ett glas moget portvin och tänka ut djupsinnigheter. Fast egentligen har väl den typen av vin egentligen den precis motsatta effekten ?

I ikväll dricker jag ett vin som definitivt inte passar in på den gängse definitionen av ett kontemplationsvin. 2015 Nicolini Piccola Nera inte bara passar till mat, det kräver tilltugg och det rätt högljutt. Däremot är kraven som ställs inte särskilt noggrant definierade. Det går bra med det som finns, men gärna något salt och fett.

Det första jag tänker när jag dricker vinet är att sådana här vinet förmodligen alltid funnits men att de tills helt nyligen konsumerades lokalt och sällan kom på flaska. Vinvärlden har onekligen blivit bra mycket roligare under 2000-talet. Samtidigt är det nog så att om det här vinet hade kommit från Jura och haft ett tecknat djur på etiketten så hade det knappast gått att hitta annat än för en liten utvald klick. Nu lär ju det här ändå aldrig kunna komma ifråga som kioskvältare ändå.Men visst råder det en viss likriktning trots all mångfald.

Nåväl. Nicolini är en liten producent. Väldigt liten. Man har en dryg hektar vinmarker på lerjordarna strax sydost om Trieste, i Muggia. Här odlar man inhemska druvsorter som refosco, vitovska, malvazija borgogno och piccola nera. Produktionen är traditionell med spontanjäsning, mestadels lagring på stora fat, man använder minimalt med svavel och filtrerar inte. Och bäst av allt, vinerna säljs till högst rimliga priser.

2015 Piccola Nera är ett rosévin som vinifierats precis som Nicolinis vita viner - med ett till två dygns skalkontakt. Doften är verkligen frisk med äppeltoner, viol, röda bär och mineraler. Smakmässigt har vi en munrensare av rang där aromerna går ingen. Syran är frisk och tanninerna lätt och smärgelduksfina. Riktigt läcker, nästan parfymerad eftersmak där de blommiga inslagen hänger kvar.

Apropå kontemplationsvin, skulle det kunna vara så att den här typen av enkla bondviner är bättre för tanken än mera elaborerade saker. Ju mer sofistikerat ett vin är desto mer uppmärksamhet kräver det och lämnar inte så mycket utrymmer för annan tankeverksamhet

Med tanke på den minimala produktionen ska man nog inte kontemplera alltför mycket innan inköp. Finns hos Cibi&Vini.

4 kommentarer:

Italienska viner sa...

Det där med kontemplationsvin tror jag handlar om att mata sin "monkey mind", ungefär som när man mediterar. Här är lite tips!
https://www.facebook.com/HuffingtonPost/videos/10154053656801130/?pnref=story

/Patrik

Anonym sa...

Hade säkert klarat av att dricka detta vin utan mat. Salt och fett=chips. Verkar vara ett spännande vin./Jan K

Ingvar Johansson sa...

Tack för tipset Patrik

Ingvar Johansson sa...

Det är ett spännande vin Jan. Har druckit två fantastiska roséviner i sommar som är något helt för sig själv. Detta är det ena, Domaine Economous Liatiko rosé är det andra.