söndag 29 maj 2016

2009 Economou Estate Thraspatiri Vilana


Det är inte så ofta det händer,  och det går allt längre mellan gångerna, att man får de där vinupplevelserna som flyttar ens gränser och sätter en ny standard.Häromdagen fick jag en sådan upplevelse. Naturligtvis spelade omständigheter och sammanhang in i bilden och bidrog till upplevelsen men faktum är att vinet ifråga fungerar precis lika bra på min hemmaplan

Vinet jag talar om är 2009  Thraspatiri Vilana från Economou Estate på Kreta. Producenten Giannis Economou har varit igång i dryga tjugo år. Odlingarna ligger på en högplatå cirka 600 meter över havet och de flesta av stockarna är riktigt gamla. Källararbetet är föredömligt återhållsamt med en liten dos svavel på en del av vinerna är enda eftergiften (om det nu är att betrakta som en eftergift?). Economou arbetar nästan uteslutande med inhemska druvor.

Thraspatiri och vilana är exempel på kretanska druvor och cuvéen består till 60% av den förstnämnda och 40% av den sistnämnda. Vinet har en djupt guldgul färg med en väldigt speciell lyster. Ett vackert vin. Direkt vid öppnandet domineras doften av citrus, framförallt kanderade citronskal och lite oxidativa drag. Väldigt ren och frisk. Med lite tid dyker det upp stenfrukt, hasselnötter och mineraltoner.

Smaken är fyllig, med kraft och pondus, utan att vara det minsta tung och är en nära nog perfekt pendang till aromerna. Munkänslan är lite oljig, syran frisk och penetrerande. Lång elegant och komplex eftersmak med mer av den speciella mineraliteten,  lite bitterhet och lätt strävhet.

Det här är en stor vinupplevelse som inte låter sig fångas i några torftiga smaknoteringar. Vid första provningen var jag helt uppfylld av vinet och så fokuserad av upplevelsen att jag inte gjorde minsta ansats till att analysera. Det som kanske fascinerar mig mest nu är spänningen som skapas mellan tillsynes motsägelsefulla komponenter t ex den lite oljiga strukturen och den superfriska syran. En av årets största vinupplevelser såhär långt. Jag behöver väl knappast påpeka att jag är extremt nyfiken på att prova fler viner från Economou.

Importeras av Oinofilia

2 kommentarer:

Gustav sa...

Kolla gärna in www.flytandeminnet.se
Där kan man enkelt spara ett par personliga rader om vinet man druckit samt en bild på vinet/kvällen - allt för att inte glömma bort det när man står på bolaget nästa gång!

Ingvar Johansson sa...

Hej Gustav, tror inte jag kommer att stå på bolaget nån nästa gång.