tisdag 26 juli 2016

2013 Economou Estate Assyrtiko

Jag har haft förmånen att prova tre olika viner från  Economou Estate och idag öppnade jag ett fjärde. När jag provade det vita/orangea 2009 Thraspatiri Vilana gick tankarna till både Jura och traditionellt makad vit rioja. Det röda 2006 Crete fick associationerna att dra till såväl pinot noir som nebbiolo och faktiskt grenache. När det gäller 2014 Liatiko rosé så var det ett vin helt för sig själv, åtminstone som rosévin betraktat. Ett fantastiskt rosévin som jag verkligen rekommenderar den nyfikne att prova, en unik upplevelse väntar. Inte det minsta konstigt men helt eget och väldigt bra.

Så till kvällens vin, 2013 Crete Assyrtiko. Jag har provat en hel del assyrtiko det senaste åren, de flesta från Santorini men också något exempel från Makedonien. Jag har förstått så mycket som att assyrtiko är en terroirförmedlaare av rang för vinerna skiljer sig väldigt mycket åt utifrån växtplats. Jag kan absolut ingenting om Kretas olika terroirer men känner mig ändå rätt säker på att när det gäller kvällens vin så är det främst en egensinnig vinmakares röst som talar.

Vinet är djupt guldgult och har en verkligen mäktig doft. Den är inte helt enkel att plocka isär i mindre beståndsdelar och det bär mig nästan emot att ens försöka. Det är liksom en odelbar helhet som presenteras. En helhet som direkt kickar igång lustcentrat. Det känns dock tydligt att vi har med sent skördade druvor att göra, lång tid på jästfällningen och vinet har garanterat haft tid på sig att stifta bekantskap med insidan på en barrique. Det känns verkligen lyxigt med kanderade citrusskal, bergamott och honung.

Trots att jag gissar på hög fruktmognad håller sig alkoholen på rimliga 13.5%. Smaken är också den fyllig och kraftfull med citrus och honung. Syrorna ligger mjukt inbäddade men friskar upp och balanserar. Avslutningen är lång och komplex med en lätt strävhet.

Inte heller här får jag associationer till något annat. Det här är ett helt eget uttryck av assyrtiko och en unik vinupplevelse. Oinofilia importerar.

4 kommentarer:

Guran i vinkällaren sa...

Hade på "känn" att du skulle komma med en post idag (hur jag nu kunde det?). Intressanta viner (både denna och rosén + de andra). Hur har du köpt dem? Skulle vara hur kul som helst att testa...

Ingvar Johansson sa...

Det måste vara värmen... Jag köpte mina flaskor via www.oinofilia.com. Kan finnas flaskor hos Stride Strömmer, Terroiristen eööer Le Pinard. Det är verkligen intressanta viner. Och bra

Guran i vinkällaren sa...

Hur köper du? De verkar inte ha någon shoppinglista, bara info om priser. Skickar du mail? Hur kan man kolla slutpris, får man faktura eller lösa ut lådorna någonstans? Köper mest hos Atomwine vilket är "busenkelt" och lätt att kolla. Med vänlig hälsning. Göran.

Ingvar Johansson sa...

Det bästa är nog att lägga ett mail till info@oinofilia.com Jag tror inte att webshoppen är riktigt up and running ännu. Annars är det inte helt fel med ett Köpenhamnsbesök...