söndag 8 maj 2016

2012 Tatsis Winery Roditis Unfiltered


Ett av de mest fascinerande grekiska viner jag provat, och förmodligen det jag druckit flest flaskor av, har jag av någon anledning inte bloggat om. 2012 Tatsis Roditis är ett orangevin som haft en månads skalkontakt och legat ett år på fat. Tatsis arbetar biodynamiskt och detta vinet är dessutom osvavlat.

Färgen är mörkt orange och lite lätt grumlig. Doften är typiskt "orange" med apelsinskal, persika, aprikos och torkad frukt. Här finns ett animaliskt stråk, honung och kryddor. Smaken är helt bentorr, rik och fyllig. Bra syra och kännbara tanniner. Lång, god eftersmak med kryddig avslutning.

2012 Tatsis Roditis är ett verkligen spännande och eget orangevin med massor av karaktär. Ett par flaskor jag öppnat har inte riktigt tålt att stå öppna men denna flaskan klarade en natt i kylen utan minsta problem. Finns i Köpenhamns bättre vinbutiker och hos Oinofilia

Stergios Tatsis besöker för övrigt Köpenhamn och Stockholm i nästa vecka. På torsdag den 12/5 gästar han Terroiristen i Köpenhamn, på fredag 13/5 häller Stergios vin på Gaston Vinbar i Stockholm. Turnén avslutas med provning och Winemakers dinner på Spisehuset i Köpenhamn. Missa inte detta tillfälle att prova Tatsis fantastiska xinomavroviner och att möta en verkligen dedikerad vinmakare. Och se för guds skull till att få ett glas roditis.

Inga kommentarer: