söndag 24 maj 2015

2013 Jonathan Didier Pabiot Pouilly Fumé & 2011 Ronc Soreli Sauvignon Vigna dei Peschi

Jag gillar sauvignon blanc. Tror att det utvecklades en tidig sympati då det var en av de första druvor jag lärde mig att känna igen. Förmodligen har det också att göra med sauvignon blancs lite lägre status, den spelar inte riktigt i samma liga som riesling och chardonnay. Det är väl heller inte så många sauvignon blanc-viner som har renderar några högre hipster-poäng. Man slipper med andra ord en massa brus när man dricker sauvignon blanc och får liksom ha sin vinupplevelse i fred. Passar mig fint.


Jag var på väg att skriva om Pabiots 2013 Pouillyy Fumé häromveckan men fick besked från impotören Bristly att den sålt slut direkt. Igår kom beskedet att vinet blir tillgängligt igen nästa vecka. Således läge att öppna sista flaskan för en ny provsmakning och plötsligt blev det meningsfullt att skriva några rader om vinet. På något sätt så säger redan etiketten allt som behöver sägas. Rent, klassiskt, stilfullt och avskalat. Allt som behövs finns där, allt onödigt bortplockat. Doften känns initialt nästan chockerande sparsmakad, motsatsen till nidbilden av aggressiv sauvignon blanc. Här finns framförallt citrus och mineraler. Smaken är elegant och i perfekt balans. Känns nästan viktlöst samtidigt som vinet har pondus. Fina syror, mineraltoner och lång ren eftersmak. Jag gillar verkligen det här och kommer definitivt att fylla på när nästa sändning blir tillgänglig. Ett par flaskor för konsumtion i sommar och ett par att spara


Som en jämförelse öppnar jag 2011 Ronc Soreli Sauvignon Vigna dei Peschi från Colli Orientale. Här har vi att göra med ett helt annat uttryck.  Vinet har lagrats nio månader sur lie på betong och ståltank.Vinet är guldgult i färgen. Doften är aromatisk men inte aggressiv. Här finns honung och topisk frukt som möter grön paprika, tomatblad och örtkryddor. Mycket tydliga, områdestypiska mineraltoner. Smaken är fyllig, kraftfull och speglar doften väl. Lagringen har gett vinet en viss rondör och slipat kanterna. Fortfarande bra syra och nästan salt avslutning. En verkligen klassisk friulansk sauvignon

Två väldigt olika sauvignon blanc-viner. Båda tilltalande och det är skönt att inte behöva välja... För stunden känns det dock som att SB från Loire definitivt är något jag ska gå vidare med. Har någon lite bra tips lyssnar jag gärna.

Upptäckte just att vinet finns i beställningssortimentet men bara för leverans inom Västra Götaland via importören Samott.

11 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Den felande länken mellan den här posten och alla de som handlar om orangeviner måste väl vara Franz Strohmeiers Sonne 4? Solmogen sauvignon med en månad på skalen...

Den är typ det godaste av druvsorten vi hittills varit med om (ursäkta, salig Didier Daguenau & bröderna Cotat men det här var något helt annat ;)

Ingvar Johansson sa...

Jo, jag provade Strohmeiers sauvignon hos Ved Stranden. Bra men bäst hittills vet jag inte om jag tyckte att det var. Cotar, Miani, Movia, Rosa Bosco, Venica&Venica m fl m fl gör alla fina grejer med druvan. Men som sagt, jag vill bekanta mig mer med Loire och deras duktiga SB-hantverkare

Finare Vinare sa...

Instämmer för övrigt helt om Pabiots 2013 Pouilly-Fumé. Underbart vin.

Finare Vinare sa...

Förresten var det Sonne 3 eller Sonne 4 du provade på Ved Stranden? (det verkar som att fyran är bättre)

Ingvar Johansson sa...

Ingen aning om det var 3 eller 4. Gissningsvis 3 om den kom innan 4 för det var inte i år

Italienska viner sa...

Rosa Boscos 2007 som du hade med dig hem till oss för 5 (!) år sedan var fantastisk och förmodligen det bästa jag smakat av druvan. Ska absolut prova Pabiot om det går att få några flaskor till Göingemetropolen.

/Patrik

Johannes sa...

Lär också göra ett nytt försök med Pabiot. Men sb:s vägar äro rätt outgrundliga va?

MH sa...

Är det 2014 som kommer vid påfyllningen då? Inte nödvändigtvis en nackdel eller?

Ingvar Johansson sa...

@itviner @johannes SB är fpålitliga i sin opålitlighet... men säkert kvalitetssäkrade, kundorienterade och certifierade på längden och på tvären.

@MH har ingen koll. Kanske kan Gabriel berätta

Finare Vinare sa...


Richard Hemming hyllar 2014 reservationslöst på Jancisrobinson.com:

"The Muscadets encapsulate everything unique and delicious about that appellation, making leesy, citric, fulsome wines. Sauvignon Blancs offer precision and minerality while the Chenins range from waxy and rich to compressed and austere.

In short, it is a vintage to buy indiscriminately, and should please all palates."

MH sa...

FV: Låter ju lovande, tack!