torsdag 7 maj 2015

2013 Domaine Vinci Roc


Vilken häftig vinkick. Här har vi en flaska från en för mig tidigare helt okänd producent, öppnad lite på måfå en kväll mitt i veckan. Till en början kändes det som ännu ett trevligt vin de soif. Charmigt trevligt och lättklunkat. Rätt snart visade det sig att vinet hade betydligt mer att erbjuda än rak, enkel charm.

2013 Domaine Vinci Roc är gjort på 40% carignan och 60% grenache från gamla, lågavkastande stockar som lagrats tio månader på ståltank. Osvavlat, ofiltrerat och med 12.5% alkohol. Doften är rejäl och rustik med saftig frukt och ett vilt, lite animaliskt stråk, sådär som vilket sönderkramat naturvin som helst men här finns mer. Mineraler, kryddor och piptobak. Smakmässigt funkar vinet på precis samma sätt. Här finns en charmig lättillgänglighet med bra frukt och fin syra men också ett intresseväckande djup. Framförallt i avslutningen med distinkta men inte det minsta jobbiga tanniner och lång, läcker eftersmak. Ett vin som har något för både hjärta och hjärna.

Jag misstänker att vinet ingick i någon leverans från Vinlådan och visar väl på konceptets styrka och svaghet. De ger en fin möjlighet att prova sådant man annars inte skulle ha sprungit på men de ger ingen möjlighet till påfyllning eller prova på annat från producenten. Jag vill definitivt ha påfyllning och hemskt gärna prova resten av Domaine Vincis sortiment.

4 kommentarer:

Alias sa...

Vinet kommer från Vinlådan. Har varit mycket nöjd med vinerna därifrån. Den här var inget undantag. Vi brukar dricka en flaska över två dar. Nästan alltid smakar det bättre andra dan. Är för dålig på att lufta antar jag. Hur som helst tyckte jag den var lite rustik första dan, men hamnade "på plats" andra dan. Kan ju ha berott på maten till också.

Ser för övrigt att endast Pontus Modig är kvar (åtminstone på hemsidan). Emil Persson ska nu jobba på Vin & Natur. Vad detta innebär för Vinlådan får vi se.

Pontus Modig sa...

Hej! Tack för vänliga ord. Följer roc med stor nyfikenhet. Några kunder skriker efter fler flaskor andra är mer skeptiska. Vi fick 2013 vild och nybuteljerad. Nu har den lugnat ner sig och känns skönare i munnen. Olivier Varichon lovar att sluta sälja allt han har till Kermit Lynch så vi snart kan få köpa fler flaskor. Senaste årgången är suverän!

För protokollet gick jag och Emil Persson skilda vägar i höstas. Kört solo dess. Emil kommer bli en fin tillgång till Emil, Ulf & Daniel på Vin&Natur.

Not till Ingvar är att det oftast går att köpa fler flaskor om det är något av vinerna i lådan som man går igång på lite extra ;)

Glada hälsningar
Pontus Modig från Vinlådan

Anonym sa...

Ser att herrarna ovan redan bekräftat din misstanke. Bra att leveransen kom fram. Kul att det var en oväntad upplevelse. Lite som när BD gör en extra hipmove på scenen./Jane Zalto

Hallonorn sa...

En Domaine Vinci Roc 2013 följde med den leverans av Vinlådan jag tog emot just i dag. Har just återvänt som kund där; verkar av recensionen att döma som att dte var ett klokt beslut.