måndag 17 november 2014

2012 Birichino Malvasia Biancha

Det är inte så lätt det här med fördomar. Inte så dumt heller. De gör onekligen ofta livet lite enklare. Ta till exempel det här med kaliforniska viner. Det har varit otroligt skönt att slippa bry sig. Ett par väldigt positiva inlägg från Frankofilen väckte min nyfikenhet och gjorde tillvaron något mera komplicerad. Bara lägga en beställning på en låda. Ett win-win-läge. Antingen bekräftas fördomarna och allt återgår till det normala, eller så vidgas vyerna (om man nu inte väljer att se en eventuellt positiv upplevelse som undantaget som bekräftar regeln). Första flaskan, en cinsault, provades häromveckan tillsammans med It-viner och gillades skarpt. Ikväll skruvade jag kapsylen av andra flaskan.

2012 Birichino Malvasia Bianca bjuder på en helt avväpnande doft. Supercharmigt. Parfymerat och flörtigt, javisst, men inte det minsta sliskigt. Blommigt med jasmin och kaprifol. Frisk citrus och lekfulla päronaromer. Smaken är riktigt torr med friska syror. Inslag av vit persika och god bitterhet i avslutningen.

Jag har inte minsta lilla invändning. Hur skulle man kunna ha det ? Rakt och okomplicerat men inte det minsta banalt. Tillsammans med pesto på sista (?) basilikan från balkongen, pasta och pecorino lyckas Birichnos malvasia nästan framkalla känslan av sommar mitt i novemberrusket. Ingen dålig bedrift.
Finns på systembolaget via Handpicked Wines

Inga kommentarer: