onsdag 25 juni 2014

2005 Casa San Nicoló Raboso Piave


Raboso del Piave är en väldigt speciell druva som bara odlas i ett litet område norr om Venedig. Den har en våldsam syra och tuffa tanniner. Som så många andra lokala druvsorter försvann den nästan helt under 60-talet men har nu fått något av en renässans. Det traditionella vinet är relativt lätt med låg alkoholhalt eller frizzante med viss restsötma. Idag görs det söta dessertviner, torra bordsviner på torkade och/eller sent skördade viner och mousserande varianter. Barriquelagring har blivit allt vanligare.

Jag har inte kunnat hitta någon som helst information om producenten Casa San Nicoló på nätet mer än att de gör åtminstone två olika rabosoviner. 2005 Raboso Piave är gjort på en blandning av torkade och sent skördade druvor som lagrats på ekfat.  Jag hittar ingen uppgift om hur länge eller vilken typ av fat.

Vinet är nästan svart till färgen. Doften bjuder på druvtypiska violaromer och surkörsbär, sviskon och lakrits. Här finns tydliga mognadstoner. Smakupplevelsen är väldigt speciell med sötsyrliga sensationer. Söt frukt som krockar med druvans höga syra. Tanninerna är kraftfulla men väl inpackade. Definitivt inte ett vin man stjälper i sig utan en mycket speciell och faktiskt rätt kul  vinupplevelse. Trots uttrycket finns det visar vinet verkligen upp rabosons särdrag.

Säljs av via nya näthandlaren Passione Italiana

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ingvar!

Du är back in business igen ser jag. Du skriver ju mycket om italienska viner och jag tänkte höra om jag fick passa på att fråga om råd? Jag ska ha gäster i morgon och bjuda på italiensk (kall) buffé med allehanda charkuterier, pastasallad, ostar, bröd etc.

Dock känner jag mig lite villrådig vad det gäller typ av italienskt rött vin som passar bäst. En fruktig Chianti eller något annat från Toscana (typ Montevertine)? En slankare och enklare Barolo (typ G.D. Vajra Barolo Albe)? Något från Valpolicella?

Kort och gott, vad gör sig bäst, eller omvänt, vad bör jag undvika?

Vänligen

/Joachim

Ingvar Johansson sa...

Hej Joachim,
Jag skulle välja en lambrusco, enkel valpolicella, barbera bardolino eller som du sa ,ung fruktig oekad chianti. Håll det enkelt, the italian way. Mitt förstaval skulle vara en lambrusco (t ex nr 72170). När jag kollar ser jag att det finns sju röda lambrusco-viner att välja på, inkl beställningssortimentet. Någon inköpare måste ha missat att det är sommar. Bästa alternativet är nr 90242.
Det som bör undvikas är ek och för mycket fokus på vinet.

Anonym sa...

Tack Ingvar!

Hade på känn att jag borde släppa tanken på Barolo och fokusera mer på fruktigt och medelfylligt. Inga tunga grejer! 90242 kan jag få tag på idag och två flaskor ska inhandlas. Senast jag drack lambrusco var nog vid en tidig tonårsfylla för sisådär 25 år sedan. :-)

Jag kompletterar med lite oekad Chianti.

/Joachim

Anonym sa...

Måste bara tillägga att jag nog inhandlar två flaskor 2011 Laccento Ruché (72722). Låter jäkligt spännande (och passande till buffé) och en druva som jag aldrig tidigare smakat.

Någon med erfarenhet?

/Joachim

Anonym sa...

Hej Ingvar!

Ville bara göra en återkoppling till dina vintips med avseende på italiensk buffé. Till att börja med så upptäckte jag lite i efterhand att du så sent som i februari bloggade om 2011 Laccento Ruché. :-) Detta vin var som gjort för italiensk buffé. Vinet satt bokstavligen som en smäck! Riktigt jäkla gott och annorlunda med mycket speciella aromer (hybrid av kryddfruktig Pinot Noir och fan vet vad) får jag lov att tillstå.

Jag har redan lagt en beställning på ytterligare ett halvdussin flaskor. Längtar redan att få öppna nästa flaska utan middagssällskap så att man får tid att fördjupa sig i doft och smak.

Någon Lambrusco del Fondatore öppnades aldrig igår men ikväll ryker en flaska till charkresterna.

Ingvar Johansson sa...

Kul att det blev bra med rucchén. Det är ju en rätt speciell druva. Prova gärna Cascina Tavijns variant för en lite ruffigare tolkning. Ska bli spännande att höra vad du tycker om lambruscon...