onsdag 19 juni 2013

Sommaravslutning

I går kväll var det dags att summera resultatet av vårens vinprovningarrangemang och att planera inför hösten. I ärlighetens namn blev det nog vare sig utvärderat eller planerat så värst mycket - det räcker ju med att konstatera att vi haft kul och att vi får se vad som dyker upp - utan fokus hamnade på det vi gör bäst. Äta och dricka. Vi började tidigt med ambitionen att prova ett par flaskor och vara hemma till nio. Den planeringen sprack. Rejält. Istället blev det många flaskor och discodans in på småtimmarna.


                           

Jag har dessvärre inte något att säga om alla vinerna. 

26esimo 1 är en i princip helt torr prosecco med en liten andel chardonnay och det av Andreolas viner jag gillar allra mest. Päron, äpplen och kritiga mineraler, krämigt och läckert läskande i den nordvästskånska sommarhettan

Zenatos 2012 Bardolino Classico Le Morette var utan tvekan kvällens vin. Fullständigt avväpnande charmigt med läskande lätthet, saftig bärfrukt och ett lekfullt anslag. Kyl, öppna drick. Funkar till allt, un vino da tutto pastoVarför är inte bloggosfären översköljd av bardoloina hyllningar. Hur kommer det sig att ingen ännu tokhyllat Carlos bardolino ? Två för 200 DKK hos Superbest.

2010 Pizzulin Schioppettino di Prepotto smakade lika bra som igår.

2005 Fontalloro var bättre än väntat men till grillad salsiccia så körde de båda föregående charmörerna åttor runt detta. Kändes rätt passé.

2010 Chateau Grand Grange är en dansk satsning i Beaujoulais. Riktigt sympatisk gamay med direkt och omedelbar charm. 150 DKK för två hos Superbest

2007 Giovanni Rosso Barolo di Comune di Serrlunga d'Alba fick ersätta en svårt korkad 08:a. Klassisk traditionell nebbiolo från ny, ung och lovande producent. Eller förresten, vadå lovande. Han levererar redan fullt ut. Elegant och sirlig barolo med styrka men utan tyngd. Precis som jag vill ha den. 150 DKK vid köp av sex flaskor hos Superbest.

Marco Saras Mufe di Verduz är ett suveränt ostvin. Hanterade både kittostar och gorgonzola med bravur. Väldigt aromtaiskt med lite gewurz-vibbar. Smakfullt och rikt men inte alls tungt. Frisk syra och lång eftersmak. 155 DKK hos Cibi&Vini.

Övriga viner dracks men lämnade inte några bestående smakintryck.

7 kommentarer:

Italienska viner sa...

Se där kom det en Giovanni Rosso som på beställning. Språkades just med Vinosapien om honom och jag ondgjorde mig över hans notoriskt höga priser... Enter Superbest som tydligen tar lika många DKK för hans viner som de brukar kosta i USD...

Carlos bardolino är sinnessjukt lättdrucken och läskande. Vi har dragit i oss tre flaskor utan att ens hinna göra några noteringar. Mycket läcker, lätt kyld passar den till i stort sett allt.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Vid köp av enstaka flaskor kostar Giovanni Rossos normale 199, också det ett hyggligt pris.

Bardolino ja. Har länge tänkt att jag nog borde ta o testa lite olika varianter, att det nog skulle kunna passa mig. Just nu känns det som att jag kastat bort ett par år av mitt liv... Precis som du säger, får allt att smaka bättre. Ser fram emot en post om Carlos Bardolino

Vinosapien sa...

nu discodans...tidigare parkbänk...frågan är vem man behöver vara mest orolig över...dig eller döttrarna;)

Italienska viner sa...

Ingvar är inte sig riktigt lik sedan hardcore-DJ-seten på Hultsfred. Han moonwalkar numera fram på Ängelholms dimmiga gator i helskägg och neontoppluva.

/Patrik

Lessrof sa...

Ja vi får väl med gemensamma krafter se till att det inte slutar med en svartklubb i Malmö vad det lider...

Superbest är underskattat. Verkar tyvärr ha tömt lagret på Pelisseros Barbaresco Nubiola. Om någon ser, så säg till.

Glad midsommar alla tre!

Ingvar Johansson sa...

@Vinosapien, Italienska Viner o Lessrof: YOLO

Dagspriset på Pelisseros Nubiola är 149 DKK. Fanns hos Besten i Kastrup. Tyvärr hittade jag inga Long Now 05:or

Lessrof sa...

Trodde det var finito eftersom det var helt tomt på Nubiolahyllan i Tårnby. Där fanns i alla fall Long Now 05. Finns en här hemma också om det kniper.