måndag 17 juni 2013

2010 Pizzulin Schioppettino di Prepotto


Det är inte ofta jag kollar systembolagets nyhetssläpp numera. När jag gör det så sker det oftast med ett öga halvslutet och koncentrationen någon annanstans. Tydligen så räcker den uppmärksamhetsgraden för att inte en schioppettino ska passera obemärkt förbi. I junisläppet finns nämligen en schioppettino från Friuli-Venezia Giulia med. Och det är inget dussinvin heller utan en schioppettino di Prepotto från en välrenommerad producent. Dessutom till ett riktigt vettigt pris.

Jag frågade mig själv hur detta var möjligt. Svaret, på genuint avtändande systembolagssvenska, fick mig nästan att ställa in beställningen innan nyfikenheten tog överhanden. Eller vad sägs om "Syftet med lanseringen är att bredda utbudet av viner med regional anknytning från ett ursprung med hög kundefterfrågan". Nåväl, schioppettino är en tuff druva och friulienfrälsta systembolagskunder ett härdat släkte... Båda står pall för lite Gergerskt ny-språk

2010 Pizzulin Schioppettino di Prepotto har en tjusigt rubinröd färg. Doften bjuder på vad jag skulle vilja kalla för en klassisk schioppettino-näsa. Här finns generöst med skogsbär, lite friska surkörsbär,  katrinplommon, druvtypisk pepprighet, kanel och ett lätt stråk av vanilj. Verkligen ett trevligt vin att sniffa på.

Smaken gör mig också lycklig. Den har frisk bärighet. slank munkänsla och hög syra. Väldigt ungdomlig, saftig. Just nu något spretig med lite parfymerade drag. Lätta, finkorniga tanniner och bra eftersmak med fin längd.

Det här är en riktigt bra schioppettino för ett ännu bättre pris. I nuläget lite spretig där framförallt faten behöver lite mer tid för att integreras. Gör dock inte det minsta ont att dricka nu. Mina fyra flaskor kommer att få sällskap. Om sådär två år kommer de att ha utvecklats till riktiga skönheter.

Läs mer om Scioppettino di Prepotto

Besök producentens hemsida


15 kommentarer:

Lessrof sa...

Missat. Överväger att köpa!

MartinW sa...

Är det här ett avancerat berlusconiskt skämt? Det är något här som inte kan stämma?

MartinW sa...

Ursäkta motsägelsen i föregående kommentar. Stenstrand Sommar slog ut logiken är jag rädd.

Ingvar Johansson sa...

lessrof ! Gör det ! You won't regret...

Martin W ! Håller med. Det är nåt som inte stämmer. Tömde resterande flaskor i kväll till lite bunga bunga-tongångar. Hoppas på att det ska finnas flaskor kvar efter semestern

MartinW sa...

Jag beställer ett par flaskor och hoppas inte en liten clown hoppar upp ur flaskan och sprutar vatten i ansiketet på mig när jag drar korken.
mvh

Lessrof sa...

Ingvar skojar knappast om en schioppettino från Friuli-Venezia Giulia. I såfall skulle hela bloggens förtroendekapital gå upp i rök med ett enda inlägg. Däremot undrar man ju hur inköparna på SB fått nys om detta och lyckats få in det i sortimentet.

Italienska viner sa...

Lessrof - Schioppettino DI PREPOTTO, om jag får be. Typiskt en sådan miss som kan få Ingvar att fortsättningsvis helt ignorera dina kommentarer, sluta hälsa när du möter honom på stan osv. ;)

Låter som man får bryta bannbullan för andra gången i år. Var ska detta sluta?

/Patrik

Lessrof sa...

Här försöker man rädda BV-bloggens anseende, men inte ens när man kopierar Ingvars egna ord går man tydligen säker från skammens rodnad.
Är det förresten inte jobbigt när de börjar hälsa igenkännande på ditt lokala SB? Hela imagen kan ju förstöras ;)
Men allvarligt talat, visst måste man nästan prova det här.

Anonym sa...

Det här var bra rekommenderat! Jag har väl egentligen ingen talan eftersom det här var min första friulier(?) någonsin men jag kan bara hålla med i det Ingvar skrivit. Plus en distinkt lakritsstråle rakt upp ur flaskan när korken åkte ur. Fin drickbarhet men det känns ändå som att det kan samla ihop sig ännu bättre om ett par år.

Enda invändningen är kanske etiketten som ser ut som ett förvånat mumintroll. Men det finns ju värre saker.

Fruilien alltå, det får bli mer sånt. Tack för en finfin blogg.

Björn G

Ingvar Johansson sa...

@Lessrof Har vi nåt anseende eller förtroendekapital värt att rädda ? Where did I go wrong?
Ingen hälsar på mig på bolis. Däremot känner de igen mig.När jag hasar mig över tröskeln fäster expediterna blicken någonstans långt borta och försöker se upptagna ut.

@Patrik Tack för att du tar på dig rollen som gårdvar i kommentarsfältet och ser till att det hålls en viss takt och ton.. Bryter du bannbullan så är det ju för en god sak. Annars får du väl skicka hustrun när hon tankar napa.

@Björn G Tack för kommentaren och kul att du gillade. Vill du ha mer rött från Friulien så finns det inte så mycket mer än Bressan. Är lite nyfiken på att prova Perusinis Refosco i samma prisklass som Pizzulin.

MartinW sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
MartinW sa...

Härligt personligt vin. Typiciteten drar väldigt mycket mot norra Rhone,fast med högre syror. Gott! Kul!

Do Bianchi sa...

great wine! :)

Ingvar Johansson sa...

@Martin W Kul att du gillade. Kopplingen schioppettino o syrah är verkligen tydlig här.

@Do Bianchi Not only is it great, it is available through the swedish monopoly shops and at a very reasonable price too. That this would happen is as likely as a complete Beatles-reunion...

Ruso sa...

Den här hade jag totalt missat. Sprang på den hos Fondberg på Älvsjömässan igår. Jag älskar den. Jag ska genast inhandla några flaskor. Tack för att du uppmärksammade mig på druvan för några år sedan. Kan inte komma ifrån att den påminner om Mondeuseviner från Savoien. Antonellis Montefalco Rosso var också bra. Lite charmigare än Caprais, som är lite av husets vin hos oss.