måndag 8 april 2013

2004 Bressan Schioppettino


På bordet står Bressans 2004 Schioppettino, mitt mest druckna vin under den senaste fem-årsperioden. Ett vin där källarsaldot nu är nere på ynka två flaskor.  Just nu kan jag väl tycka att jag hanterat lådorna lite vårdslöst men det har onekligen varit en kul resa på väg mot nollpunkten.

Doften är mäktig. Frukten med skogsbär och svarta vinbär har tonats ned en del och är inte längre lika omedelbart charmig. Den finns naturligtvis fortfarande kvar men har fått mer rondör och smält samman med de andra komponenterna. Nu är inslagen av multna löv, varm grafit, medicinalörter och svamp tydligare. Kvar finns en skir blommighet som kontrasterar mot allt det kraftfulla.

Smaken har också den rejält med kraft. Först kommer en våg av var, söt frukt innan syrorna kickar in och ger ett rejält lyft. De ger vinet fräschör och balans. I avslutningen balsamerade svarta vinbär, mineraler och lite bittra medicinalörter. Tanninerna håller helheten i ett myndigt grepp. Det känns inte som någon direkt brådska att dricka upp de kvarvarande flaskorna men jag undrar om vinet kommer att vinna särskilt mycket på fortsatt lagring.

Det här är riktigt gott nu men kräver  mat för att riktigt komma till sin rätt. Ikväll dricker vi det till tomatbaserat långkok på lamm med oliver och rejält med kryddörter.

Winewise säljer  06:or för 215 DKK. Bor man i Stockholm kan man köpa ett tre-pack för 735 kr via Vinomatik/SB


3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Aptitretande beskrivning, minns också nollfyran som exceptionellt bra. Det stod en ensam flaska på hyllan hos Cibi i fredags och den fick givetvis följa med hem...

JC:s Vintankar sa...

Vi utanför Stockholmsområdet kan endast köpa Bressanlådan. Jag har smakat alla utom Schioppettino. Bressanlådan(71899) är verkligen något jag kan rekommendera.Tacksam för att du introducerade till hans viner.
Jag känner efter din bloggpost att en av de två flaskor jag har måste bara plockas fram.

JC

Ingvar Johansson sa...

F&V! Det var alltså ni som plockade sista flaskan. Skönt att veta att den är i goda händer.

JC! Fram med korkskruven och gör precessen kort.