söndag 4 november 2012

2009 Ronchi di Cialla Rosso“ The best wine and food experiences lay upon values I also search for through my music. 
I love when the music tells about something real, straightforward, pure in a sense, communicating it with simplicity. To the virtuous I prefer the genuine.” Ludovico Einaudi

Citatet ovan dök upp i mitt huvud någonstans efter första fjärdedelen av en flaska 2009 Ronchi di Cialla Rosso. Vinet är Friulien-producentens instegsvin, en anspråkslös 50-50-blandning av schioppettino och refosco dal peduncolo rosso. Det har jästs och, till största delen, lagrats på ståltank. 20% av vinet har fått en vända  på använda barriquer. Druvorna kommer från vingårdarna Cjastenet och Roncjs på 150 - 200 meters höjd över havet.

Vinet är djupt och tätt mörkrött med violett kant. Doften är till en början lite skumt reduktiv men det vädras bort efter några timmar på karaffen. Framträder en synnerligen lyckad förening av de två friulanska storheterna. Här finns typiska schioppettino-komponenter som mörka skogsbär, peppar och paprika som möter refoscons virila körsbärsfrukt och viol. Vad som bidrar till mossan och de varma kryddorna vet jag inte. Det här är rejält, ruffigt, rustikt och så omisskänligt norditalienskt. Här befinner jag mig verkligen på mammas gata.

Men detta är ett vin att dricka snarare än att sniffa på. I och för sig är skillnaden inte så stor för smaken levererar precis det doften lovar men sättet den gör det på. Vinet är drygt medelfylligt, med frisk syra och totalt fjäskbefriad frukt. Det öppnar upp med skogsbär helt utan sötma sedan fyller det på med körsbär och syrliga plommon. I avslutningen dyker det upp en god kryddighet och rost. Tanninerna är på plats, distinkta men inte oborstade.

Det här är ett enkelt men inte simpelt vin som verkligen berör mig. Genuint snarare än virtuöst.  Och skitgott !

Läs mer om producenten här och här.

Cibi&Vini säljer för 104 DKK. Mitt tips är att plocka ihop en låda med två rosso, en ribolla nera, en ribolla gialla och två Cialla biancha. Tänk bara på att lufta ordentligt.  

Inga kommentarer: