tisdag 7 augusti 2012

2006 Recaredo Brut Nature Gran Reserva

Ignorance is bliss säger man ibland och det är möjligt att det ligger något i det. Åtminstone kan det onekligen göra livet lite enklare ibland men också torftigare. Cava har jag länge avfärdat som nästintill odrickbart. Min erfarenhet är baserad på diverse studenttillställningar och nyårsnätter. När jag fick en förfrågan från Invintum om att prova en cava som släpps i beställningssortimentet 1/8 så tänkte jag på min överenskommelse med mig själv - ta inte emot varuprover på sådant du inte skulle kunna tänka dig att köpa - och tvekade. Det som fick mig att ändå vilja prova var presentationen av producenten Recaredo. Man har 90 ha vinmarker strax utanför Barcelona. Produktionen är helt ekologisk och man arbetar utifrån biodynamiska metoder. Allt arbete görs för hand och man bevattnar inte. Största delen av produktionen är inhemska druvor.

2006 Brut Nature Gran Reserva är gjort på 46% Xarel-lo, 38% macabeu och 18% parellada. Vinet har legat på jästfällningen i fyra år. En liten del har lagrats på ek. Vinet är ljust gult till färgen.  Doften bjuder på citrus, persikor, nötter, kritiga mineraler och en diskret brödton. Smaken är rund och fyllig med citrus och brödtoner. Mycket frisk syra som balanseras fint av frukten Fina krittoner och en lätt bitter avslutning.

Ett riktigt trevligt bubbel. Inte så krävande och utan det där anemiska draget som en del non dosage-champagne har. Lättgillat utan att vara banalt eller menlöst och ett vin som verkligen vidgar mina vyer..

Varuprov från Invinitum. Säljs i monopolets beställningssortiment. Kostar 1170 för ett sexpack. Invinitum har även 07:an som man säljer via nätbutiken för 195 kr/flaska.

11 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Ingvar, din kloka och samvetsgranna formulering skulle kunna upphöjas till gyllene regel:

"Ta inte emot varuprover på sådant du inte skulle kunna tänka dig att köpa".

Men ändå: en alltför tänjbar princip utifall man har vek kompassnål och kan tänka sig att köpa lite vad som helst. Då är nog bäst att låta bli. Vem vill vara nyttig idiot? Vem håller i ratten?

castor fiber sa...

Tycker, precis som jag tolkar dig, att cavas ofta är tråkiga/slätstrukna. Detta låter ju faktiskt som ett undantag. Kul att se, dags för att testa lite och eventuellt revidera min inställning.

Ingvar Johansson sa...

@F&V Gyllene regel vet jag inte men det är ETT förhållningssätt som känns rimligt för mig. I slutändan handlar väl allt om vad man vill med sitt bloggande, hur väl man lever upp till sin målsättning och kanske framförallt hur öppen målsättningen är. Just nu tycker jag det finns lite väl många bloggar där innehållet är underordnat formen och/eller lansering av sig själv. Det stör mig mer än varuprover/bjudningar/resor och andra freebies. Det blir för mycket ovidkommande surr som bara är tröttsamt.

@Castor Fiber Jag ska nog inte uttala mig om hur cava oftast är då min erfarenhet är begränsad. Denna var hursomelst kul att dricka.

Svenssonsmakaren sa...

Välformulerat som alltid Ingvar, vill dessutom ta tillfället i akt och tacka för att du som en av de etablerade bloggarna tar emot varuprover av diverse sort. Det bidrar till att, åtminstone jag, får nya uppslag.

Problemet som jag ser det är just det som FV poängterar, fast omvänt. Vi är inte alla lika insatta och kompetenta som FV och dig, jag har åtminstone inte min kurs utlagd lika säkert som ni verkar ha. Mitt vinintresse är nytt och jag kan verkligen inte med säkerhet säga att jag gillar något som jag inte provat. För min del tar jag gärna emot diverse varuprover, men skriver om de som väcker intresse, mersmak eller avsmak, utifrån mina egna preferenser så klart.

Sedan kan allt inte passa alla, från vin till vilka man väljer att få inspiration av. Jag, personligen, tackar många i jakten på både "billigt" och "finare" vin. Och väljer ofta att inte lägga så stor vikt vid inlägg, varuporver eller ej.

För egen del har det blivit fokus på bilder, ett sätt att hålla min egen drivkraft att skriva och uttrycka mig levande. Jag antar att alla måste hitta sitt sätt, sedan att det inte passar alla, igen oundvikligt.

Tack för ännu ett läsvärt inlägg.

Och jo, jag håller klart i ratten även om vägen ibland kan vara i slingrigaste laget :)

Mvh David

Finare Vinare sa...

Intressant att läsa din programförklaring, David.
Det största problemet är nog att tiden räcker inte till att hantera så pass mycket varuprover och samtidigt hinna vara sann mot sitt eget sökande.

Man kan verkligen inte klandra PR-folket för att att de försöker. Välvilliga bloggare med vaselin på linsen är ju gefundenes fressen när det kommer till billig marknadsföring. Mest illa ute är nog de som ännu inte har skaffat sig så jättetydlig smak eller utpräglade åsikter, och tar emot det mesta. Och den enda som har något att förlora på det hela, det är ju bloggaren själv. Ung passion är ömtålig.

Nej, glädjen med oberoende amatörbloggande är - åtminstone som vi ser saken - att få läsa om din väg, din utveckling, om vad du på egen hand söker rätt på efter egen kompass (hej Ingvar!) Inte om sådant som någon förhoppningsfull marknadsförare råkat skicka på dig.

Vi får hela tiden förfrågningar om diverse varuprover och tackar därför nej i de allra flesta fall. Men råkar ett erbjudande om varuprov hamna tillräckligt nära vad vi är ute efter just nu, så tackar vi ja. Tyvärr saknar de riktigt intressanta vinmänniskorna PR-folk som skickar ut varuprover. Undras hur det kan komma sig ;-)

Italienska viner sa...

Intressant diskussion. Min hållning överensstämmer ganska väl med vad som i början av tråden upphöjdes till gyllene regel. Jag tycker oftast inte det finns anledning att prova något jag inte vet ett dyft om eller har referenser till gratis, för att i utbyte ge någon form av objektivt utlåtande. Det blir ju bara tyckande rakt ut i luften. Om jag är intresserad av något jag inte vet ett dyft om köper jag det hellre själv.

Men hörrni, nu till den riktigt stora frågan: Vet ni vad Klout är? ;))

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

@Jag kan bara hålla med dig till viss del. När DU skriver om ett vin, även om du inte är så påläst, så blir det mer än bara löst tyckande. Du har så bra på fötterna att du kan göra en rimlig (och säkert läsvärd) bedömning.
Beträffande Klout så kan du om du jobbar lite på din holländska hitta ett svar här http://www.slideshare.net/thomasmarzano/kloutzak. Klootzak betyder pung på holländska men det används mest som skällsord och ligger rätt nära svenskans rövhål i dignitet. Vad en kloutzaak är behöver man kanske inte så mycket fantasi för att räkna ut...

Finare Vinare sa...

Sant. It's not what you do, it's the way that you do it. Stilisten Lucchesi fixar nog att plita ihop en fängslande recension av telefonkatalogen om han är på det humöret.

Klout verkar vara ett slags omvänt lackmustest. If your aim is true, you don't need it. Vår första kontakt med fenomenet var en inbjudan från Döhman att jämföra Kloutscorer. Behöver vi säga att vi inte nappade?

Ingvar Johansson sa...

@ Finare Vinare Ju mer jag hör talas om Klout - och kanske framförallt hur det talas om Klout - desto mer tänker jag på på ordspråket Tomma tunnor bullrar mest.

@Svenssonsmakaren Jag hoppas att det inte är enbart varuprovsposterna som gett uppslag.

Niklas Jörgensen sa...

Sist in av alla...

"Vi är inte alla lika insatta och kompetenta som FV och dig, jag har åtminstone inte min kurs utlagd lika säkert som ni verkar ha."

David; man ska aldrig ha kursen alltför utstakad för då riskerar du blott skygglappar. Vinvärlden är komplex och det är viktigt att prova allt för att försöka komma till insikt om detta.

Dock, i denna oändlighet så lär du hitta din nisch(er) var så säker, men ha F&V's tankar med dig längs resans gång; med nyfunnet vinintresse, personligt och avskalat språk + vackra bilder, så är du högvilt bland varuprovsskickarna. Det är lätt att tacka ja en gång för mycket när väl proverna trillar in och bli en reklampelare. Det kan också vara på sin plats att rannsaka sig själv och kika närmre på de varuprovsviner man hyllat; beställde jag något själv eller vill jag blott hålla uppe ett gott förhållande med avsändaren?

Hursom, jag är säker på att du hittar din väg och så länge du är trogen din programförklaring så kan du säkert sova gott om natten ;-) Till syvende och sist är det ju upp till läsaren att avgöra om du är intressant att läsa eller fast i varuprovsträsket!

Jag tackar personligen nej till det mesta som erbjuds. För min del vill jag att det ska vara relaterat till det jag fokuserar på och även hålla en viss standard. Med engelskan så har emellertid majoriteten av de svenska importörerna synnerligen svalt intresse för mig vilket bara är skönt. Istället är det mer producenten själv som visar intresse och det är då lättare att ta ställning för min del.

Jag skäms inte för att sälja in mitt namn dock. Madeira exempelvis är en del av mitt liv och jag marknadsför min sida idag med hjälp av mitt namn. Dock, jag har aldrig fått en resa eller uppehälle betalt på ön utan det är en synnerligen dyr kärlek jag har till dess vin. Men där har dock varuprover eller provningar på ön stor betydelse för sidans existens då jag knappast kan knalla in var och varannan vecka och plocka upp en 1880 Terrantez...

Kör på! Alla hittar sin nisch och läsare får du om du är sann mot dig själv och respekterar de som besöker din sida!

MVH

Niklas Jörgensen

Anonym sa...

Intressanta synpunkter och kommentarer. Håller med Ingvar i hans förhållningssätt även om jag sällan behöver säga nej då jag inte erbjuds prover särskilt ofta.

Just dessa viner fick jag dock prover på
http://ohmansmatovin.com/2012/08/08/recaredo-gran-reserva-brut-nature-inte-en-vanlig-cava/