söndag 5 augusti 2012

2011 Les Crêtes Valle d'Aosta Chardonnay & 2010 Pinot Nero

Visst är det märkligt ibland. Världens bästa monopol har inte ett enda vin från Valle d'Aosta i sortimentet. Inte ens i beställningssortimentet går det vaska fram en endaste fattig flaska hur man än försöker. Tur då att det finns vakna importörer som kan leverera viner från detta spännande hörn av Italien.

Producenten Les Crêtes är utan tvekan regionens mest kända och har bidragit starkt till att ge uppmärksamhet åt traktens vinproduktion. Med sina 25 ha och årlig produktion på c a 230.000 flaskor är störst i Aostadalen. Odlingarna ligger på mellan 600 och 1000 m ö h. Det är framförallt deras barriquelagrade Chardonnay Cuvee Bois som gett uppmärksamhet och utmärkelser medan det är andra vinner som fångat mitt intresse. Aostadalen har ett antal druvor som inte odlas på annat håll i Italien, t ex fumin, petite arvine, petite rouge och premetta. Tyvärr har importören Invinitum ännu inte plockat hem något av dessa viner men det kanske kommer. Ikväll provade jag två av Les Crêtes instegsviner.

2011 Valle d'Aosta Chardonnay har jästs och lagrats på ståltank. Det har legat sex månader på jästfällningen.  Vinet är ljust gult i färgen. Doften är frisk, ren och rätt enkel. Citrus, äpplen och tropisk frukt. Smaken är också den ren och frisk. Den korresponderar väl med aromerna. Frisk syra och kritiga mineraler  Lite kort avslutning. Sammanfattningsvis ett enkelt och lättgillat vin som har det där rena och friska anslaget som välgjorda höghöjdare får. Kostar 169 kr hos Invinitum.

2010 Valle d'Aosta Pinot Nero är vinifierat på samma sätt som chardonnay-vinet. Bara stål, ingen ek. Passar mig fint.  Doften ger ett lite blandat intryck. Här finns pinot-typisk kryddighet, jordgubbar och ett lätt inslag av svarta vinbär. Doften är intensiv och på hugget. Tyvärr finns det generöst med smörkola och inslaget ökar när temperaturen stiger. I munnen är vinet slankt och lättfotat. Bra tryck i syrorna, samma frukt som i doften och lätta men närvarande tanniner. Hyfsad längd och lite bittert avslut. Trots smörkolan så gillar jag det här skarpt. En personlig pinne med ovanligt intensiva aromer och smak.  Kostar 154 kr.

Jättekul att det finns några viner från Valle d'Aosta på den svenska marknaden. Kul att någon vågar sig på att importera. Samtidigt kan jag ställa mig lite undrande inför valet att importera Les Crêtes tolkningar av välbekanta druvor som syrah, pinot nero och chardonnay och lämna de inhemska varianterna därhän. Om man siktar på marginalen är det väl lika bra att göra det fullt ut ?

Båda vinerna är varuprover från Invinitum2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Vi var på vippen att handla Les Crêtes av Invinitum i början av juli men det blev inte av. Kul ändå att de här vinerna dyker upp till klart hyfsat pris i ett för övrigt inte så upphetsande sortiment. Eftersom Invinitum skickar från Dragör får man väl tro att de länsat grannen BB-Vinimports lager på kändisarna pinot, syrah och chardonnay - eftersom just de vinerna är slut hos BB.

Liksom med flera andra svensk/danska "aktörer" får man inte känslan att Invinitum (re)presenterar själva producenten direkt.

2010 CH och 2009 PN beskrevs av Vinosapien här:

http://vinare.blogspot.se/2011/07/sommarlasning-vinosapien-i-aosta.html

Lessrof sa...

Har provat detta vid tre tillfällen på ett knappt år. Första gången hittade vi också mycket (hallon-)kola, andra gången var det borta och ersatt av en närmast gamayliknande godis/vingummiton och vid senaste tillfället dominerade mineralerna och frukten var nedtonad. Flaskvariation, mattillbehörsvariation, smaklöksvariation eller utveckling av vinet är frågan? Trevligt i alla fall och som sagt bara 25 kr dyrare än vad det kostade hösten 2011 på BB-Vinimport, visserligen med lite högre värde på DKK då.