måndag 20 augusti 2012

2010 Cantina San Michele Appiano Pinot Grigio & Riesling Montiggl

Cantina San Michele Appiano - eller Kellerei St Michael Eppen för den mer teutoniskt lagde - är ett av flera riktiga mönsterkoperativ i Alto Adige. Man har över tre hundra medlemmar och förfogar över i runda slängar 370 hektar högt belägna vinmarker i trakterna runt Appiano/Eppen. Trots den stora produktionen - över två miljoner flaskor per år - så lyckas man hålla en hög och jämn kvalité. De mest kända och uppmärksammade vinerna är de från St. Valentin där en sauvignon blanc utgör det absoluta toppnumret med femton Tre bicchiere-utmärkelser. Det är definitivt inte bara toppvinerna som är intressanta utan CSMA levererar bra grejer över hela linjen till ytterst rimliga priser.

2010 Pinot Grigio är nästintill färglöst med bara en lätt antydan till halm. Doften är rätt stram och har föga gemensamt med de italienska mainstream-PG som översvämmat vinmarknaden. Här är det citrus och mineraler med en aning gråpäron som dominerar scenen. Med lite tid i glaset så blir mineralerna allt mera framträdande och det dyker upp ett förvånande inslag av vitpeppar. Smaken är mycket frisk och läskande med citrus, frisk syra och de där gråpäronen i avslutningen.

2010 Riesling Montiggl är ljust guldgult. Inte heller detta vin ägnar sig åt något inställsamt publikfrieri. Doften är mycket uppfriskande med citrus, gröna äpplen och en touch honung. Här finns ett framträdande inslag som kommer att ge sköna petroleumångor om ett eller annat år. Smaken är ren och mycket frisk med rejäla syror. Inslag av lime och gröna äpplen med grapefrukt i avslutningen.

Två ytterst användbara matviner som vi dricker under tre kvällar. Rieslingen trivs allra bäst till en kokt havsöring och gör definitivt inte bort sig till bratwurst och surkål eller varmrökt lax. Pinot Grigion excellerar till lufttorkad skinka och är inte alls oäven till den andra maten. Båda vinerna varuprover från E-Wine och kostar 119 kr respektive 145 kr. Observera att den nu aktuella årgången är 2011 enl. E-Wines hemsida.

Inga kommentarer: