onsdag 9 maj 2012

2009 Vigna Lenuzza Schioppettino

Vigna Lenuzza är en för mig helt ny producent och de verkar inte ha gjort några större avtryck i vinvärlden. Jag gissar att de är en typ av producent som Italien är fullt av. Familjeföretag som gör rimligt prissatta vardagsviner för framför allt inhemsk och lokal konsumtion. Viner gjorda för att funka till mat snarare än vinprovningar.
Vigna Lenuzza har sitt högkvarter strax utanför själva byn Prepotto. Firman startade 1957 och man har 4.5 ha. Årsproduktionen ligger på 30.000 flaskor. På senare år har man börjat höja ambitionerna. Man tillämpar lutte raisonnée och satsar allt mer på lokala druvsorter.
Stilmässigt ligger deras 2009 Schioppettino någonstans mitt i mellan de två föregående.  Doften av skogsbär och marascha-körsbär börjar kännas igen och den är inget jag tröttnar på i första taget. Här kompletteras den av violer. En del paprika och peppar. Smaken är medelfyllig. Bra balans mellan den lite söta bärfrukten och frisk syra. Mjuka tanniner och god, lätt bitter eftersmak. Ett rakt igenom ursympatiskt vin som man gärna tar ett litet glas extra av.


Inga kommentarer: