söndag 27 maj 2012

2009 I Clivi Bianco degli Arzillari

I Clivi är en Friulien-producent som helt seglat under min radar. Jag köpte ett par chansflaskor, en röd och en vit,   vid ett spontanbesök hos Niche Vin i vintras för att se I Clivis viner var något att utforska vidare. Det röda, 2003 Rosso degli Arzillari, gjorde inget större intryck på mig och fick inte ens en bloggpost. Det vita har bara blivit liggande.

I Clivi startades av Ferdinando Zanusso någon gång i mitten av 90-talet. Man har 12 ha vingårdar. Åtta i Corno di Rosazzo som tillhör Colli Orientale del Friuli och fyra i Brazzano di Cormons i Collio. Rankorna är mellan 40 och 60 år. Odlingen är certifierad ekologisk och Zanusso säger att han strävar efter att göra autentiska viner. I just detta fallet innebär det ingen ek eller skalkontakt för de vita, naturlig jäst och lång lagring på jästfällningen. Årsproduktionen ligger på  25 - 30.000 flaskor per år.

Jag hittar inga uppgifter om 2009 Bianco degli ArzillariI Clivis hemsida. Utifrån mina första intryck och kunskaper om regionen drar jag slutsatsen att det handlar om en blandning med en mycket hög andel tocai friulano. Doften är rätt återhållsam med en nedtonad frukt. Istället finns här en markant mineralkaraktär med sälta, krita och vitpeppar. Här finns också något som påminner kylskåpssvalt fläskkött och kryddpeppar. Intressant och mycket druv- och ursprungstypiskt. Trodde jag. Efter lite googlande hittar jag uppgifter om att vinet är gjort på chardonnay, sauvignon blanc och traminer !  Här har vi alltså ett vin som verkligen visar på ursprunget snarare än druvsorterna. För mig är det snudd på ofattbart att ett vin gjort på så aromatiska druvsorter doftar som Bianco degli Arzillari. Med facit i hand hittar jag såklart lite sauvignon blanc-toner men de druknar nästan i det mineraliska. Smaken blir ingen större överraskning. Vinet är kraftfullt med frisk syra, citrustoner och mineralisk sälta. En smak som verkligen rensar munnen. Lång eftersmak med en lätt bitterhet.

Bianco degli Arzillari är ett mycket intressant vin. Kostade 135 DKK men finns inte längre på Niche Vins hemsida. Det gör däremot sex av I Clivis övriga viner och de ska definitivt kollas upp närmre.


1 kommentar:

Jessica sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.