onsdag 16 maj 2012

2009 Sepp Moser Zweigelt HedwighofVi borde ha något slags utmärkelse för den här typen av vin. De gör inte så mycket väsen av sig i provningar och får de någon gång några poäng så hamnar de på den  modesta änden av skalan. Samtidigt, tänk hur trist livet hade blivit utan de där vinerna som lyfter onsdagspytten, förgyller måndagspastan och sätter guldkant på korven. Och, ska jag kanske tillägga, sitter som en keps till lammsmäckan alla dagar i veckan. Jag minns mitt favoritavsnitt ur barndomens absoluta TV-måste Modiga Mindre Män. Vardagens Vapendragare hette det och det är en så god beskrivning av Sepp Mosers 2009 Zweigelt Hedwighof som någon.

Sepp Moser kan ses som en relativt ny producent, företaget startade 1987, men rötterna sträcker sig tillbaka till mitten 1800-talet. Familjeföretaget Lenz Moser hamnade i ekonomiska svårigheter när exportmarknaden kollapsade i samband med den österrikiska vinskandalen och Sepp bröt sig ut. 2000 tog sonen Nikolaus över verksamheten med nya idéer om hur jorden skulle brukas. Sedan 2006 är produktionen certifierat bio-dynamisk. Man har mark i både Kremstal där man odlar vita druvor och pinot noir och Neusiedlersee som är mera lämpad för rödvinsproduktion.

2009 Zweigelt Hedwighof  är mörkrött med lite violett i kanterna. Doften påminner rätt mycket om en pinot. Djupfrysta jordgubbar, körsbär, skogbär, pinot-kryddor och en lätt sumpighet. Frukten är verkligen ung, pigg och levande. Smaken är samma andas barn. Pigg frukt av det saftiga slaget, frisk syra och mjuka tanniner. Kryddtoner och en lätt jordighet. Ett perfekt vardagsvin för den som känner sig hemma i norditaliensk vardagsvinestetik. Emilie Vin säljer för 85 DKK.

                                                          Modiga mindre män filmaffisch poster

1 kommentar:

Malvasia sa...

Very nice one, we drank it last summer, too. If you like this wine you should definitely try a german "Riesling", too!