söndag 8 april 2012

St Michael-Eppan 2008 Pinot Nero & 2009 Sanct Valentin Sauvignon

Häromveckan fick jag en förfrågan om jag hade lust att prova några viner ur näthandlaren E-wines sortiment. E-wine är ett dotterföretag till danska storimportören AMKA. De har gjort delar av AMKAs restaurangsortiment tillgängligt för direktförsäljning på den svenska vinmarknaden. Några viner finns även i beställningssortimentet men säljs då billigare av e-wine. Jag tycker idéen är strålande och ett bra sätt att utmana monopolet på. Fraktkostnaderna är dessutom väldigt rimliga. Ett 12-pack kostar 99 kr att få levererat hem. Kanske ett upplägg som fler importörer skulle kunna tänkas att nappa på

Jag hittar en del intressanta producenter i E-wines sortiment. Det första namnet jag fastnade för var det stora Alto Adige-koperativet St Michael-Eppan. I somras provade jag deras schiava och blev smått förtjust. Kul att se hur de hanterar pinot nero på instegsnivå.

2008 Pinot Nero har en rätt blek och helt transparent tegelröd nyans. Doften är aromatisk och domineras av söt frukt med drag av djupfrysta, tinade jordgubbar och skogsbär. Typiska pinotaromer som undervegetation, kokta grönsaker och kryddighet. Det finns också en del gula kolaremmar med i spelet.

Smaken är fjäderlätt och mycket mjuk. Även här är den söta bärfrukten i centrum. Bra syra balanserar och en del kryddighet i avslutningen. Tanninerna lyser helt med sin frånvaro. Trevligt, lättdrucket och charmigt men rätt snabbt glömt. Funkande finfint till smörstekt spätta och champinjoner. Vinet kostar 129 kr.

Koperativets topplinje är vinerna från St Valentin-vingården som är belägen på c a 500 möh. St Valentin Sauvignon är något av koperativets signum och en säker Tre Bicchiere-prenumerant. Årsproduktionen ligger på 150.000 flaskor .

2009 St Valentin Sauvignon är nästan färglöst med bara en svag antydan till gult och en del gröna refelexer. Doften är verkligen både områdes- och druvtypisk. Vinet är mycket friskt och aromatiskt utan att bli påträngande med klassiska sauvignon blanc-attributet  krusbär som en central komponent. De tydliga mineraltonerna och friskheten ger antydningar om ursprunget. När vinet fått lite tid i glaset och temperaturen stigit något kommer det loss rejält med tropiska frukter och vit persika, salvia och mynta.

Smaken är fyllig och kraftfull. Först kommer krusbären och sedan är det den den tropiska  frukten som tar över.Bra skjuts i syrorna och läckert slut med mineraler, citrus och örter. Mycket lång eftersmak. En riktigt typisk och mycket trevlig norditaliensk sauvignon blanc. Kostar 225 kr.

Inga kommentarer: