torsdag 5 april 2012

2009 Meinklang H9

För sådär tre år sedan gjorde Meinklangs 2007 Grüner Veltliner ett kortare gästspel på Systembolaget. Som jag minns det möttes vinet av ett allmänt gillande för att sedan bara försvinna. Lite märkligt kan tyckas men också något som kan tjäna som en god illustration över hur den svenska vinmarknaden fungerar. Jag har fortsatt att följa Meinklang då vinerna finns lättillgängliga och sympatiskt prissatta hos danska Emilie Vin.

Meinklangs produktion är biodynamisk men får väl i övrigt anses ligga rätt nära något slags mittfåra. Det brukar handla om välgjorda och lättgillade viner gjorda på inhemska druvor. Sedan några år tillbaka har Meinklang startat ett projekt på andra sidan Ungerska gränsen. I regionen Somló, på en en slocknad vulkan, odlar man druvor som sedan transporteras till den österrikiska sidan för vinifieringen.

2009 Meinklang H9 är gjort på en druva som heter harslevelü på ungerska eller die lindenblättrige på tyska. Den används ofta tillsammans med furmint till tokaji och andra dessertviner men i H9 får den spela solo helt torr. Hemsidan talar om ett lätt feminint vin som lagrats på en blandning av stora ekfat och ståltank. Vinet i mitt glas är guldgult och har en stor kraftfull doft med tydliga fattoner. Det första intrycket är honung, yppig tropisk frukt och citrus. Det finns trevliga aromer av vita blommor och en markant mineralitet som påminner om samarin.

Smaken är fyllig och kraftfull. Vinet är runt och har en lätt oljig textur. Generöst med tropisk frukt, citrus och honungstoner. Frisk syra ger bra balans och lyfter smaken rejält. I finalen anas ett uns vanilj. Läcker eftersmak med citruspastiller och mineraler med lätt sälta.

H9 är ett riktigt sympatiskt vin. Trevligt och tillrättalagt utan att på något sätt bli menlöst. Kostar 120 DKK

3 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Hej Ingvar,

Har du provat deras Juhfark? Gillar också Meinklang; hade dock ingen aning om att de stod att finna i DK! Har tidigare köpt dem i Tyskland.

MVH

Niklas

Ingvar Johansson sa...

Hej Niklas ! Jodå, Emilie Vin har stora delar av sortimentet. Meinklangs Jufarl J9 står på slaktbänken. Ska bli riktigt spännande att prova.

Niklas Jörgensen sa...

Kul! Ser fram emot att läsa dina kommentarer vad gäller Juhfark. Åker till Ungern på vinresa om ca 3 veckor men hinner tyvärr inte med Somló den här rundan, även om vinerna fascinerar mig något oerhört.