fredag 26 oktober 2007

Scagliola Barbera d'Asti Frem 2004


Barbera är en av Italiens mest odlade druvor men som med så många andra Italienska sorter är det bara på ett ställe den producerar riktigt bra viner. I Piemonte. Hos många producenter hamnar den oftast i skuggan av Nebbiolo som är druvan i regionens mest berömda och dyrbara viner Barolo och Barbaresco. Hos Scagliola är det inte så. Här få Barbera spela förstafiolen. Detta har resulterat i en rad utmärkelser för Scagliolas Barbera-viner (bl a högsta betyg i Italiens två ledande vinguider, Veronelli och Gambero Rosso).
Barbera Frem är Scagliolas "instegsmodell", hans enklaste men samtidigt mest traditionella och ursprungstypiska. Här finns drag av viol,hallon och körsbär i smaken, en god syra som gör vinet mycket matvänligt. Detta är ett vin som inte gör särskilt mycket väsen av sig på egen hand men som passar så väl till lite rustikare mat. Jag drack det till Peperonata, ryggbiff och ris; en utmärkt kombination.
Två av Scagliolas viner finns i systemets beställningssortiment, däribland Frem (bestnr 80435, 161 kr). Jag köpte mina flaskor hos Simon Unnas (ww.simonunna.dk/) vinhandel i Helsingör för 99 DKR vid köp av hel låda.

Inga kommentarer: