Restaurangbesök i Malmö en onsdagkväll i oktober, hur svårt kan det vara? Hyfsat, visade det sig. Brogatans ätavdelning var fullbelagd. På La Couronne var det fransk afton - servitriserna iförda något slags cancan-mundering och med klirrande lösögonfransar - och fullproppat. Tempos bord var upptagna eller väntade på gäster som reserverat plats. Så vi fick gå till Siciliana istället, "första italienska köket i Malmö, grundat 1970". Inte så värst glamoröst, men de gör goda pizzor. Vi brukar hämta hem varianten med buffelmozzarella och lufttorkad skinka, eller den med valnötter och skinka. Just den senare hade försvunnit från matsedeln, förhoppningsvis tillfälligt. Istället blev det "Salame tartufato" med rucola, tryffelsalami och parmesan samt "Scamorza" med rökt mozzarella, bresaola och soltorkad tomat.
I vinlistan hittade vi en gammal bekant som det var åratal sedan vi drack: Salice Salentino från Apulien, producerat av Francesco Candido. Druvorna är till allra största delen negroamaro med en liten skvätt malvasia nera. Det här var årgång 2003, när vinet var en återkommande gäst hos oss var det nog årgångarna -96 eller -97 som var aktuella. Det var ett kärt återseende och till pizzan var det gott, kryddigt och fruktigt att skölja ner tuggorna med. Vi satt och mindes när Puglia-vinerna och primitivodruvan blev populära i slutet av 90-talet, och vår bilresa till stövelns klack någon gång runt milennieskiftet. Flaskan tog snabbt slut, men vi begav oss snällt hemåt - ty imorgon är en annan dag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar