söndag 15 januari 2017

2014 Glinavos Paleokerisio


Här har ni ett vin som verkligen utmanar gränserna, åtminstone mina, för hur ett vin kan smaka. Märkligt nog finns det här i Systembolagets beställningssortiment och dessutom för ett väldigt rimligt pris.

Producenten Glinavos håller till i Greklands nordvästra hörn, inte så långt från den albanska gränsen. Man odlar både inhemska och internationella druvor. Odlingarna ligger på cirka 600 m ö h. Hur man arbetar i markerna vet jag inget om. Det finns inga uppgifter om huruvida de arbetar ekologiskt, biodynamiskt eller konventionellt. Däremot talar man om att kombinera traditon och nytänkande vilket Paleokerisio verkar vara ett exempel på, en nytolkning av ett traditionellt vin. 2014 Paleokerisio är i huvudsak gjort på den vita druvan debina som fått ungefär två veckors skalkontakt. Det finns dessutom en liten del av den röda vlahiko. Vinet jäser först på ekfat och genomgår en andra jäsning på sluten ståltank.

Vinet är lätt mousserande, vad italienarna skulle kalla frizzante. Vinet är helt genomskinligt i en mörk bärnstensnyans, lite mer rött än ett "nornalt" orangevin. Doften är till en början lite funkig. Här finns torkade aprikoser, kryddtoner, honung och apelsinskal. Även om doften är spännande, lite ovan och utmanande så är det ingenting mot vad som väntar...

Jag skrev i inledningen att vinet verkligen utmanar mina gränser och jag är inte helt säker på att jag hade gissat vin om jag fått det blint. Smakmässigt ger det associationer till såväl italienska aperitifer (ni vet sådana där man blandar bittertsöt läsk med vin), belgisk öl och orangevin. Här blandas bittert/beskt med sötma och syrlighet. Här finns mer av de torkade aprikoserna, kryddor, plommon och i avslutningen lätta tanniner. Trots en del restsötma känns vinet uppfriskande och läskande.

Perfekt till aperitif och riktigt bra till gorgonzola med lite söta tillbehör.

Producenten Domaine Glinavos har ytterligare sju viner i beställningssortimentet. Det är inte utan att jag blir nyfiken på att prova mer och vinet som lockar mest är den druvrena frizzanteversionen av debina.

3 kommentarer:

Italienska viner sa...

Om man googlar vinet får man upp "fina boyfriend jeans" som korrigerat förslag.

Ingvar Johansson sa...

Hmm, inte vad jag får upp när jag googlar. Kan resultatet påverkas av vad det är man brukar söka på ?

Italienska viner sa...

I så fall borde du få upp samma.