lördag 21 januari 2017

2011 Klinec Rebula

Det här är ett orangevin. På riktigt. Här finns både färgen och karaktären. Klinec tillhör det man kanske kan kalla andra generationens orangevins-producenter. De som inspirerades av Gravner, Radikon och Movia. De som tog en risk och började långt innan det var trendigt. De som idag verkligen vet vad de sysslar med.

2011 Rebula (eller ribolla gialla som man säger på den italienska sidan) har fått 10 dagars skalkontakt. Både färg och struktur vittnar om längre maceration men uppgiften är från producenten. Vinet har jäst på betong och lagrats sur lie i två år på stora, väl använda acaciafat.

Doften har alla de där typiska orangevins-markörerna. Här finns torkade aprikos, grönt te, nötter, honung och lite oxidativa inslag. Textbook stuff. Och även om det är metoden som talar här så finns det banne mig druvkaraktär så det räcker. Ribolla med skalkontakt ger verkligen ett tufft vin med en lite råare framtoning. Karaktären känns ännu tydligare i smaken.

Som med så många andra orangeviner kräver Klinecs rebula rejält med luft för att släppa loss. Till en början känns det lite enkelt med hög syra och tydliga tanniner som det mest framträdande dragen. Men sedan öppnar det upp med aprikos och andra torkade frukter, honung och kryddtoner. Doften som gett en liten hint om sötma luras såklart. Vinet är absolut bentorrt, syrorna höga och precisa och tanninerna tydliga. Fylligt och med lång eftersmak.

I nuläget är det här väldigt ungt och en del skulle kanske uppleva det som alltför rustikt. Klart är att det kommer att utvecklas fint under många år framöver.

Wine waves importerar till Sverige, Terroiristen säljer i DanmarkInga kommentarer: