lördag 17 september 2016

2015 Enderle&Moll Spätburgunder Rosé och 2015 Grauburgunder

Jag har sett Enderle&Molls namn passera förbi i flödet ett antal gånger. Jag har läst massor med hyllningar till deras Pinot Noir-viner och flyktigt provat ett par av deras vita viner men aldrig druckit och följt en flaska över en kväll. De är nämligen inte helt enkelt att komma över. Enderle&Moll befinner sig rätt långt ut till vänster på naturvinsskalan. De verkar ha ett någorlunda pragmatiskt förhållande till svavel, de använder när de tycker att det behövs. Annars är det manuell skörd, fottrampning och allt annat på checklistan som gäller. På en punkt skiljer de sig dock från många andra naturvinsproducenter. Enderle&Moll är rätt modesta i sin prissättning. De har dessutom en ytterst sympatisk dansk importör som säljer vinerna till väldigt bra pris och har mycket rimliga fraktpriser. Såklart att vinerna knappt hinner in på lagret förrän allt är slut.

2015 Spätburgunder rosé har en helt fantastisk färg, något slags candy colored hallonsaftsröd. Redan innan jag smakar så har jag bestämt mig för att det här ska vara ett lätt vin. Och till en början lyckas jag övertyga mig själv om att det är det. Men det är en villfarelse. Doften domineras av mogna jordgubbar med lite pinot-kryddor i bakgrunden och massor av mineraler. Smaken domineras av jordgubbar och andra röda bär men man hinner knappt tänka sötfruktig och insmickrande innan syrorna kickar in och då är det istället blodapelsin som dyker upp i tankarna. Mineralisk avslutning och rätt lätta men tydliga tanniner i avslutningen. På det hela taget en kul och användbar rosé där min enda invändning är att alkoholen ligger på 13.5% och det känns en del i avslutningen.

2015 Grauburgunder är blekt laxfärgad, lite åt aprikoshållet och rätt grumligt. Doften har initialt en lite oren doft men det vädras snabbt bort. Sedan tar frukten över med päron, äpple, stenfrukter och en viss pepprighet. Smaken är verkligen intensiv med fin frukt som får ett rejält lyft av syrorna. Det här går jag verkligen igång på. Lätt men med hög intensitet, rakt, enkelt och okomplicerat vin med massor av charm


Enderle&Moll importeras till Sverige av Bonden&Vinet och kan beställas via PI, i Danmark är det Extra Brut som säljer men jag misstänker att det mesta är slut. En annan möjlighet är att söka hos tyska näthandlare där vinerna av någon anledning inte verkar ha samma åtgång som på annat håll.

4 kommentarer:

Guran i vinkällaren sa...

Tyskland har producerat ruggiga viner 2015 (kanske bästa på många decennier). Mkt. intressant post för mig. Har själv köpt 4 lådor (12 pack) av Caroline Diel´s (Nahe) 2015 pinot noir rosé, den bästa rosé jag någonsin druckit (går åt som smör) - som en mkt. bra roséchampagne fast utan bubblor(brukar köpa loire rosé på pinot noir - biodynamiskt i vanliga fall). För mig är Carolines rosé årets bästa vin (känslomässigt) fast jag satt i min perfekta Bordeaux´er från 82, bl.a. La Mission Haut-Brion (100p RP.). Köpes från Atomwine i Danmark (119 dkk). Tack för posten.

Ingvar Johansson sa...

Tack för kommentaren och för tipset. Har inte provat Diel's rosé, bara någon av deras rieslingar. För mig är årets rosé (och kanske årets vin) Economous Liatiko rosé

Guran i vinkällaren sa...

Härligt, och så kul att vi kan känna för viner utanför "huvudvägarna". Gillar verkligen dina dykningar i "sidospåren". Försökte hitta Ekonomonus Liakto rosé men gick bet (har du detaljerat info om hur man beställer?). Sitter just nu och jämför Diels rosé med en riktigt god (småodlare) roséchampagne (15% pinot noir). Champagnen blir dock totalt utklassad av Carolines rosé även fast flaskan stått öppnad i kylen i över tre dygn och bara lite kvar (klart sämre än nyöppnad). Får nog fylla på lagret lite till. Tack för respons.

Ingvar Johansson sa...

Economou handlas av www.oinofilia.com. Lägg ett mail till Maria så ordnar det sig. Så fyra 12or Diel rose räcker inte... Måste nog ta o kolla upp den.