tisdag 13 september 2016

2012 Clos de la Bruyère Ancestral


I eftermiddags provade jag Racines från Les Callioux du Paradis. Ikväll fortsatte jag med 2012 Ancestral och det finns en tydlig släktskap mellan vinerna. Racines görs av Claude Courtois och Ancestral av sonen Julien. Vingårdarna ligger bara några hundra meter ifrån varandra. Far och son har dessutom arbetat tillsammans.

Vinet är gjort på välkända cot (malbec) och gamay, blandat med de mera obskyra gascon och chaudenay. Det har lagrats i ettochetthalvt år på gamla fat. Doften är rustik, lite vild och otämjd med massor av örter, surkörsbär o björnbär. Smaken ger precis samma intryck. Det här är verkligen old school, rustikt och oborstat. Frisk syra, surkörsbär, rätt lätta tanniner och mineral toner.

Precis som med Racines i eftermiddags så får jag intrycket av ett vin som absolut inte pockar på på uppmärksamheten eller flörtar inställsamt. Det är sådär stram och återhållsamt som det blir i ett lite svalare klimat. Ingenting i vinmakandet försöker täcka upp, förställa eller förmildra. Ett vin som verkligen står för det det är. Med stor värdighet och massor av integritet.

Köps via privatimport från Vin&Natur

Inga kommentarer: