lördag 5 december 2015

NV Gatti El Gat Ros VdT


Bara några rader om en fullständigt obetydlig cabernet från Veneto...

För lite drygt två år sedan passade jag på att hälsa på Carolina Gatti. Besöket blev mycket längre än väntat och bilen betydligt tyngre lastad än den borde. Tanken var att handla ett par lådor av hennes Prosecco Colfondo och lite raboso men vinet som verkligen träffade mig i hjärttrakten var en cabernet. Då menade Carolina att det var en Cabernet Franc, nu menar hon lika säkert att det handlar om Cabernet Sauvignon. Jag vet inte om hon bytt druva eller åsikt. För min del spelar det absolut ingen som helst roll när resultatet är så här fullständigt avväpnande charmigt. Cabernet odlad på Venetos slättland ger oftast ett lätt, lite gräsigt vin. Carolinas vin är på många sätt en rätt typisk representant men med en extra twist. Doftar rätt mycket naturvin med lite röda äpple och kamomill. Här finns lätta cabernetdrag med svarta vinbär och den där gräsigheten. Det som dominerar är ändå skogsbär. Smaken är lätt, saftig och frisk med bärigheten i centrum, frisk syra och lätta tanniner.

Som sagt, en bagatell men ett vin jag gillar skarpt och vill dricka ofta.

Säljs som privatimport via Bonden&Vinet eller hos Cibi&Vini i Köpenhamn.

Läs om mitt besök hos Carolina Gatti här

4 kommentarer:

Italienska viner sa...

Är det inte liknande diskussioner kring Zanovellos cabernet - franc eller sauvignon, vem vet? Är det en traktstypisk egenhet, den här förvirringen eller indifferensen?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Man har ju länge kallat cabernet franc för carmenere, eller om det nu var tvärt om. Faktum är att i Veneto säger man bara cabernet. Beställer du in ett glas cabernet sauvignon på en lokal bar så får du en underlig blick och så ber de dig bestämma dig för om du ska ha det ena eller det andra, rött eller vitt. Så, visst det är nog trakttypiskt att fokusera på väsentligheter och skippa hårklyverier.

Italienska viner sa...

Så går det när man blandar in en massa internationellt tjafs, ;)

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Fast där betraktar man både cabernet och sauvignon som inhemska...