fredag 11 december 2015

2013 Monastero Suore Cistercensi Coenobium Ruscum

Coenobium Ruscum görs på ett nunnekloster i Lazio i samarbete med Giampiero Bea från naturvinsikonen Paolo Bea. De vulkaniska vinmarkerna som tillhör klostret har alltid odlats ekologiskt.  Att Giampiero Bea konsultat talar för minimalistiskt källararbete.

Coenobium Ruscum är en blandning av 45% trebbiano, 35% malvasia och 20% verdicchio. Vinet har fått 15 dagars skalkontakt. Färgen är djupt guldgul. Doften känns verkligen typisk för ett orangevin men såklart med en egen twist. Här finns massor av mineraltoner, gul stenfrukt, äpplen, nötter och kryddor. Lite lätt oxidativt. Fascinerande doft som kanske är något mer återhållsam än årgång 2012.
Smaken är mycket frisk med bra klipp i syrorna. Äpplen, nötter och massor av mineraler i den lite lätt bittra avslutningen.

Som med de flesta andra bra viner så låter detta sig inte riktigt beskrivas av några torra smaknoteringar. Det som verkligen fascinerar mig med Coenobium Ruscum är hur upplevelsen av det hela tiden ändrar sig. Olika aspekter och nyanser av vinet turas om att vara i fokus. Drack det över tre kvällar utan att det visade på minsta tecken till att svikta. Utmärkt till en färsk, köttig salame utan andra kryddor än salt.

Riktigt bra orangevin som jag tror skulle fungera utmärkt som introduktion för den nyfikne. Säljs av Terroiristen för 165 DKK och går möjligen att hitta även hos Vinocultura i Charlottenlund

Inga kommentarer: