tisdag 5 augusti 2014

Suavia 2011 Soave Classico Monte Carbonare & 2008 Soave Classico Le Rive

Svenska vinbloggare verkar inte dricka särskilt mycket Soave. Ca'Rugates Monte Fiorentine hade en kort blomstringstid för några år sedan (den har f ö blivit sjuttio spänn dyrare och förpassats till beställningssortimentet sedan det begav sig). Annars har det mest blivit enstaka ströposter. Lite märkligt kan tyckas då de flesta verkar gilla när de väl provar.

2011 Monte Carbonare är gjort på 100% garganega. Vinet lagras femton månader sur lie på ståltank och genomgår inte malolaktisk jäsningen. Färgen är blekt ljusgul med lite gröna stick. Frisk doft med ananas, citrus, stenfrukt och en lätt blommighet. Tydliga mineraltoner, kryddörter som salvia och lite honung. Smaken är mycket frisk med citrus och honung. Bra syror, fin längd och avslutning med mineralisk sälta och grapefrukt. Riktigt, riktigt bra soave. Relativt kraftfull och perfekt till fisk från grillen. Känns som ett synnerligen användbart matvin. Vintankar provade i vintras. Årgång 2012 finns i beställningssortimentet.

2008 Le Rive är också det gjort på 100% garganega men är ett helt annat vin med extra allt. Vinet har lagrats 15 månader på barrique och lika länge på ståltank. Här möts man av ett elegant, djupt guldgult vin med en mycket kraftfull, komplex, yppig och intagande doft. Tydlig fatkaraktär, mogen tropisk frukt, citronzest, kryddor och mineraler. Smaken är mycket fyllig och intensiv med hög densitet och massor av mogen frukt som maskerar syrorna något. Lång, god eftersmak som klingar av med tydliga mineraltoner. Ett imponerande och överdådigt vin.

Två olika uttryck av garganega. Jag gillar båda skarpt. För mig är Monte Carbonare vinet jag helst dricker till mat. Le Rive funkar bäst till mogna ostar eller i ensamt majestät.


2 kommentarer:

Tomas sa...

Monte Carbonare kostar 200kr på SB och 9,90€ på superiore.de. Väldigt stor och omotiverad prisskillnad måste jag säga.

Ingvar Johansson sa...

Oj då, Superiore har ju dessutom väldigt bra fraktpriser så det handlar ju om halva priset...