torsdag 14 augusti 2014

2011 Vinogradi Fon Teran


                       
Marko Fons viner har onekligen väckt en del uppmärksamhet bland de som haft förmånen att prova dem. Jag har också förstått att de som haft några flaskor undanstoppade börjar gå tomma. Det är lika illa här. Ett par varianter är dock oprövade och ikväll korkade jag upp det vin jag kanske varit allra mest nyfiken på. Skälet till min nyfikenhet är 2008 Lui, som provades här av mig och även Italienska Viner har smakat,  en deklasificerad teran som verkligen får en att fundera på hur en fullgod variant smakar. Faktum är att 2011 Vinogradi Fon Teran till en början är väldigt mycket. Nästan för mycket. Årgången var extrem och det här är långt ifrån en standard-teran med sina 14.5% alkohol. Alla typiska teran-komponenter är förvisso på plats men här är alla reglage uppskruvade på elva.

Vinet har en väldigt tät blåröd färg. Doften är intensivt körsbärsfruktig med inslag av järn och blod. Smaken initialt aggresiv och vildsint. Frukten är nästan tuggbar. Söt bärfrukt och mycket hög syra som inte riktigt harmonierar. Väl integrerade tanniner och lång, mineralstinn eftersmak som bärs av alkohol och syra. Det blir bara ett glas första dagen.

Dag två har vinet lugnat ner sig betydligt. Fortfarande ett vin som präglas av kontrasten mellan sött och syrligt men nu känns vinet mycket mera ihopsamlat och fokuserat. Komplexiteten har ökat. Körsbärsfrukten kompletteras med hö, viol, lakrits och mandel. Fortfarande mer vilt än tamt. Det här är naturligtvis alldeles för ungt att dricka nu och det kommer att hålla i många år framöver. Samtidigt en riktigt häftig vinkick.

Bortom smaknoteringar så är det här en vinupplevelse som påverkar mig väldigt mycket. Det här är Carso tappat på flaska, i koncentrerad form. Här finns allt det karga, vilda och otillgängliga som präglar området men också skönheten, djupet och en obändig kraft. En vin som klarar av att vara både och, som låter det till synes motsägelsefulla skapa spänning snarare än att kontrasterna tar ut varandra. Precis som Carso. Ett verkligen fascinerande vin som inte skulle kunna komma någon annanstans ifrån.

Läs om mitt besök hos Marko Fon här

4 kommentarer:

.jpn sa...

"Jag såg därefter bättre, drömde skarpsinnigt, genomskådade sammanhangen, gladde mig åt de klart uppdelade mellanrummen som likt visare, jag behövde inte alls vrida mig med, framställde ett ordnat jordklot. Obegripligt att man kunde förtala ”vinet” som ”alkohol”"

Ur Peter Handkes "Upprepningen", en bok om hans vandringar i Karst. Boken är lika karg och svårtillgänglig som landskapet verkar vara, men kanske ändå något för en carsofil att sätta tänderna i (om du inte redan gjort det)?

Ingvar Johansson sa...

Nej, skam till sägandes har jag inte läst Peter Handke.Tusen tack för tipset. Beställning är lagd. Uppskattar själv Claudio Magris skildringar av området i "Mikrokosmos"

Karl sa...

Hej och tack Ingvar för en underbar beskrivning på ett vin som verkar helt oemotståndligt. Nu undrar jag självklart vart man egentligen vänder sig för att få tag på detta vin?

Ingvar Johansson sa...

Hej Karl , inte helt lätt att hitta. Produktionen ligger på 6-700 flaskor. Jag beställde mina flaskor direkt från Marko via ett mail (eller möjligen kontaktfunktionen på hans hemsida) På systembolaget finns en bra Terrano (71219) och Winewise/Terroiristen i Köpenhamn säljer Zidarichs variant. Båda är väl värda att prova