tisdag 25 februari 2014

2011 Giorgio Clai "Ottocento Bijeli"


-"Hmm du bjuder på ett vin som är gjort av en av mina vänner" 
-"Ja, fast det är inte hans malvasia, eller hur, det är det där andra vad det nu heter..."

Inför fredagens provning i Ängelholm med Eugenio Rosi och hans fru Tamara gav jag dem ett blint glas. Det tog dem ungefär tio sekunder att identifiera det... Ikväll tömde jag de sista resterna av flaskan, fortfarande lika välsmakande...

Giorgio Clai håller till i den kroatiska delen av Istrien. Han är född där men drev under många år en restaurang i Trieste. För ungefär trettio år sedan ärvde Giorgio Clai mark av sin mor och han började återvända till hemtrakten för att göra vin. Till en början gjorde han vin för husbehov och till vänner. Efterhand blev ansatsen mer seriös och sedan 2001 gör Clai vin på heltid. Familjen har 10 ha mark, sju med vinrankor och resten olivlundar. Giorgio Clais ambition är att göra vin come una volta. Här betyder det ekologisk odling och minimal intervention i källaren. Naturjäst, lagring på stora fat och samma vinifiering för vita och röda viner.

Även om jag naturligtvis blev imponerad av paret Rosis pricksäkerhet så förstår jag att det här är ett vin man inte glömmer i första taget. 2011 Ottocento Bijeli är en blandning av chardonnay, pinot gris och sauvignon blanc som vinifierats tillsammans, två veckors skalkontakt och ett års lagring på stora fat. Vinet är guldgult i färgen och doften verkligen magnifik. Stor, rik, varm och generös. Här finns inslag av grapefrukt, kanderade apelsinskal och exotiska kryddor. Smaken är också den verkligen en munfull. Fylligt och kraftfullt men trots modiga 15% alkohol väl balanserat. Den rika frukten packar in alkoholen väl och syrorna ser till att det inte tippar över. Väldigt spännande vin, gott att dricka nu och med massor av potential för den som kan vänta.

Finns hos tyska favorithandlaren Orange Wine och kostar 26 euro. Piu Rosso provade Clais druvrena malvasia för ett tag sedan.
Tillägg 1/3: Är tydligen slutsålt hos Orange Wines. Årgång 2012 på lager i april. Lär f ö vara en kanonårgång i området.

4 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Spännande. Tack för tips!

"Vitt" verkar heta ungefär samma sak på alla slaviska språk...

Piu Rosso sa...

Interessant Ingvar! Som du kunne læse var jeg både imponeret og skeptisk overfor malvasiaen, som jeg ikke synes balancerede rigtigt (endnu?). Jeg skulle gerne prøve blendet her!
VH Niels

Ingvar Johansson sa...

@FV Inga problem att plocka ihop en order till Orange Wines... Nästan alla vita med slaviska namn jag dricker är orangea

@Niels Har en flaska av malvasian men på din inrådan låter jag den ligga, ett halvt decennium eller så. Varmodlad malvasia kan ju bli lite i mesta laget.

Anonym sa...

The is not availiable at present. We will ahve the vintage 2012 in April.