lördag 8 februari 2014

2006 Radikon Jakot


Jag har svårt att hålla fingrarna i styr och ibland fungerar korkskruven som en målsökande robot. Trots att jag bestämt mig för att låta Radikon-lådan stå orörd ett tag i väntan på rätt tillfälle gick allt nästan av sig själv och jag bara satt där med ett glas lätt grumligt, djupt bärnstensfärgat glas i handen... Hur processen gick till är kanske inget att fördjupa sig i. Bättre att fokusera på innehållet nu när korken ändå är dragen.

2006 Radikon Jakot är 100% tocai friulano som macererats en månad och lagrats i ungefär tre år på botti. Ofiltrerat och osvavlat. Doften är något som inte alldeles enkelt låter sig fångas på några enkla rader utan måste upplevas för att riktigt förstås. Det här kan verkligen tjäna som en referens för riktigt långmacererade orangeviner. Rödvinslik men ändå helt egen. Rengöringsmedel eller möbelpolish, citrusskal, aprikos och rostade nötter med massor av intensitet. En del funkighet i bakgrunden och tydliga oxidtiva toner. En doft som griper tag och kräver uppmärksamhet. Stöddigt, kaxigt och högljutt men ändå nyanserat.

Och ändå så är doften bara en stilla fläkt jämfört med smakupplevelsen... Det här är högljutt, bångstyrigt och egensinnigt. Frisk syra, rejäla tanniner, persika och mandel. Njutbart i en timme efter öppnandet, sedan kajkar det ur helt, tippar över och dör. "It's better to burn out than fade away"...

Det är naturligtvis omöjligt att inte göra jämförelser med nyss druckna 2004 Oslavje. Jag skulle välja det sistnämda nio gånger av tio men definitivt inte vilja vara utan Jakot. Knepigare och störigare men ännu mer personligt.

Köpt hos Orange Wines för 22 euro i halvlitersflaska


2 kommentarer:

Italienska viner sa...

Kylskåpet igen?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Twice bitten, third time shy... Kom inte i närheten av kylen. Skötte sig helt på egen hand. Kul så länge det varade i alla fall