tisdag 15 oktober 2013

2008 Castello di Rubbia Terrano


Min kärlek till terrano var inte omedelbar. Tvärtom faktiskt. Våra första möten präglades mer av "aldrig mer" än av någon önskan om snart återseende. Samtidigt kan man ju förstås säga att terranovinerna omgående gjorde intryck på mig.  Starka intryck.Vilda, oborstade och burdusa viner utan några försonande drag. Med återkommande besök i Carso, en ökad kännedom om området, smaker, ursprung och sammanhang har gett en långsam tillvänjning. Det som mest kändes främmande och alltför ovanligt känns nu bara lockande. När det dyker upp nyheter från Carso i beställningssortimentet är det naturligtvis ett måste att prova.

Castello di Rubbia är en ganska ny producent. De håller till i norra Carso i San Michele el Carso, den delen om området som hör till provinsen Gorizia. Man drog igång verksamheten i slutet av 90-talet med och håller nu på att bygga upp en exklusiv semesteranläggning med inriktning på vinturism. Man har cirka 10 ha vinmarker som ligger på mellan 90 och 150 m ö h och produktionen är runt 30.000 flaskor per år. Odlingen är ekologisk och man använder enbart naturlig jäst. Utöver den klassiska Carso-trojkan av malvasia, terrano och vitovska odlar man även en del cabernet sauvignon.

2008 Castello di Rubbia Terrano går i en mörk, tät violett nyans. Doften är något mera återhållsam än vad jag är van vid men så har vi också att göra med ett fem år gammalt vin. Frukten står i centrum och har stort djup. Surkörsbär och blåbär är mina första associationer. Här finns andra typiska terranomarkörer som järn och blod tillsammans med lite bittra medicinakörter.

Smaken bjuder på sval, nästan kylande frukt. Surkörsbären och blåbären går igen. Vinet känns trots den tuggbara frukten som slankt. Smaken är fyllig med viss rondör. Distinkta tanniner och en avslutning med lakrits och medicinalörter.

Trots att alla terrano-markörer är på plats är vinet inte typiskt. Alkoholen, som ligger på 13%, är 1.5 - 2.5% högre än vad som är vanligt och det känns rundare och fylligare. Det är absolut inget jag har några invändningar emot. Tvärtom tror jag detta är ett alldeles utmärkt sätt att närma sig denna spännande druva på. Den som går igång på syrah från Norra Rhône skulle förmodligen inte känna sig helt bortkommen med ett glas av Castello di Rubbias 2008 Terrano i handen.


Inga kommentarer: