söndag 1 september 2013

Affären Bressan

Den senaste veckan har det droppat in några e-mails där avsändaren undrat om jag inte har några synpunkter på Fulvio Bressans dikeskörning då han förra helgen vädrade rätt läskiga åsikter på sin personliga Facebook-sida. I ett par av dessa mails gick det att hitta antydningar om att jag kanske avstod från att kommentera p g a en personlig relation till producenten.

Jag tycker att Fulvio Bressans uttalande om integrationsminister Kyenge är avskyvärt. Även flera andra av inläggen på Wine Maverick-sidan har haft ett innehåll som är långt ifrån OK. När människor jag känner bär sig dumt åt så brukar jag säga till men också vara beredd att lyssna. Det är min bestämda åsikt att det enbart är genom att ha en relation vi kan påverka andra personer, få dem att lyssna och kanske tänka efter. Jag känner Fulvio Bressan ganska väl. Jag har varit hans gäst och han har varit min. Jag har uppfattat Fulvio som en oerhört sympatisk, rak och ärlig person vars åsikter jag ofta delar. Dock inte alla och långtifrån alltid. Även om uttalandena på Facebook är kränkande och rasistiska till sitt innehåll så har jag definitivt inte uppfattat Fulvio som en rasist. Det gör jag fortfarande inte. Däremot har han en stor käft, han gillar att vara motvalls och ibland går han för långt.

Dikeskörningen kom inte precis som någon överraskning. Jag hade med stigande olust följt Fulvio Bressans Facebook-sida och den senaste månaden tänkt att jag borde reagera, höra av mig till honom och ge mina synpunkter. Efter att ha läst inlägget i lördags gjorde jag det som jag borde ha gjort långt tidigare och skrev. Den senaste veckan har jag djupt ångrat att jag inte gjorde det tidigare och funderat en del över mitt eget ansvar.

Genom att blogga om Fulvio Bressan och hans viner, genom att återge hans burdusa uttalanden och publicera bilder på honom i kamouflagekläder så har jag bidragit till mediabilden av honom. Den alternativa vinscenen i USA har älskat Bressans häcklande av den konventionella vinvärlden, starka uttalande och mustiga metaforerna har kryddat anrättningen. Han har blivit något slags "counter culture"-hjälte för många och jag gissar att dessa utgått från att Fulvio delat deras åsikter även på andra områden. När han nu visat sig ha en uppsättning åsikter som inte alls stämmer överens väcker det ett raseri. Många menar att han lurat dem. Jag tänker att vi nog mest lurat oss själva... sett det vi velat se.

Att en del nu väljer att avstå från att köpa och dricka Bressans viner har jag inga synpunkter på. Kanske hade jag gjort detsamma om jag inte haft den relation jag har till Fulvio. Däremot kan jag tycka att det är märkligt att uppmana andra till bojkott. Kreativiteten när det gäller hur man bäst visar sitt avståndstagande har varit mycket stor och uppslagen många. Någon talar om att dricka sin Pignolo 99:a med Coca Cola, en annan om att släppa återstående flaskor på ett betonggolv. En synnerligen engagerad debattör föreslår en generell bojkott av italienska viner då det ju kan finnas fler producenter med liknande åsikter. Jag har ännu inte sett något förslag om en amerikansk invasion av Farra d'Isonzo eller krav på en drönarattack. Förmodligen beror det på att jag slutat att läsa kommentarerna.

Det är inte utan att en del av kommentarerna på nätet har bekymrat mig mer än Bressans ursprungliga uttalande. Att enbart ta avstånd, att enbart straffa och ge tillbaka skapar ett låst läge och motverkar nyanseringar och förändring.


Jag kommer att fortsätta dricka och blogga om Bressans viner. Jag kommer förhoppningsvis också att besöka Farra d'Isonzo till sommaren. Får jag möjlighet ordnar jag gärna flera provningar med Fulvio. Givetvis finns det gränser för vad jag tolererar. Det gäller för alla mina vänner. Även de som producerar fantastiska viner.

12 kommentarer:

Carlo sa...

Kære Ingvar,

DET PERSONLIGE
Det gør dig ære at du står ved de mennesker du har et tæt forhold til og via din virke og samtale med dem, prøver at "rette op" eller tage personlig afstand fra noget i deres opførsel, som du synes er grundlæggende forkert.

DET POLITISKE
Jeg har kendt og kan nævne mindst en tredive stykker udmærkede vinproducenter, jeg har kendt i årenes løb, der har højreorienteret sympatier, der ønsker Mussolini tilbage og som har stærk racistiske følelser. Sådan findes ude i samfundet, også.... i Italien, i alle brancher og hvorfor skulle vinbranchen være anderledes ?
Det er op til én (importør, blogger, vinelsker) at vælge de producenter man handler med
og det bliver i det private sfære uden afsmitning på vinenes kvalitet. De fleste af disse producenter dog holder deres meninger for sig selv og kun giver stemme til dem dem i privaten til vennerne og til de folk, de kommer i kontakt med.

DET LOVMÆSSIGE
Bressan har offentligt givet udtryk for ord som falder under loven om racisme og i et normalt land ville han blive anmeldt til politiet. (Faktisk har dommerstanden i Italien pligt til at selvstændig påtale og anmelde enhver form for forbrydelse.)

BOYKOTTEN
Da Bressan har gjort sin "måde at være" en del af sin image & PR & marketing er det kun naturlig at ham bliver ramt samme sted. Enhver kan reagere som han/hun synes bedst. Boykott har altid en bagside, da den rammer både familie, leverandører og folk som er afhængig af Bressans virke og som måske ikke deler hans synspunkter. At komme cola i vin er noget kineserne gjorde for tyve år siden og at smadre flasker siger ikke meget om den smadrendes respekt for vin og kærlighed til samme. Boykott vil ikke ændre på Bressans for mig at se forkastelige opfattelse af samfundet.

OM ET ÅR
Absolut ikke en storm i et glas vin men jeg tør vædde en god flaske Franconia at om et år alt er glemt eller faldet tilbage i mere almindelige rammer.

PERSONLIG
Jeg må være den eneste her i blogosfæren, der aldrig har smagt Bressans vine. Det er ikke med vilje, bare et tilfælde. Hvis jeg skulle få dem i en blindsmagning ville jeg vurdere dem for hvad de er. I en "åben" smagning vil jeg sikkert koncentrere mig på vinen ( det er efterhånden mit job) og ikke på producentens politiske, etniske, religiøse og racemæssige status og eller ikke om hans/hendes seksuelle observans."

Hypotetisk : Om jeg ville så handle med Bressans vine ? det tror jeg ikke. Erfaringen har vist mig at der er altid en "affinitá elettiva", et slægtskab af ideer, mellem producent og importør. Før eller senere sker det, at man ender med at importere vine fra folk man har mindst en smule fælles med. Med al den respekt for Bressan, som Bressan ikke har for andres ideer, synes jeg at vi anno 2013, er kommet et stykke videre fra at bedømme folk fra deres farve, religion, oprindelse og for den sags skyld fra hvilket kropsåbning de ønsker at bruge for deres fornøjelse.

Ciao,

Carlo

Anonym sa...

Det är klart att han är rasist. Hans inlägg är ju närmast ett skolboksexempel på riktigt obehaglig gammelrasism och för allvarligt för att bara viftas bort som ett litet övertramp.
Även om någon skriver i affekt eller för att provocera kan man inte bortse från det tankemässiga innehållet, som ju inte bara råkar komma flygande nånstans ifrån utanför den som skriver, utan har funnits där hela tiden.

/johan

Ingvar Johansson sa...

Carlo! Tack för kommentaren. Jag håller med dig i nästan allt det du skriver och tänker att Bressan såklart får stå för det han gjort o sagt o ta konsekvenserna inklusive eventuella juridiska påföljder. Hur mitt förhållande kommer till Bressan, och hans viner, beror på vad som sker framöver. Jag har talat om för honom vad jag förväntar mig.

Johan! Jag tycker att Bressans uttalande är kränkande och har ett rasistiskt innehåll. Det gör inte honom till rasist.

Anonym sa...

Ingvar:

Där håller jag inte med dig. Om en person som ger uttryck för sådana åsikter inte kan kallas för rasist, så förlorar begreppet all innebörd. Då tror jag att man är inne på en farlig väg.

Detta betyder såklart inte att det inte kan finnas andra aspekter av Bressans personlighet som är mycket sympatiska.

/Johan

Henrik sa...

Ingvar, starkt och eftertänksamt skrivet.
Carlo, starkt och eftertänksamt skrivet.
Vad gäller Bressan, det är inte helt enkelt att skilja på person och uttalanden. Den delen av Bressans försvar som går ut på att han är vän med människor av annan etnicitet är till intet förpliktigande. Det finns gott om SD-röstande och SD-jobbande människor som tycker att pizzabagaren/tunnelbaneföraren/affärsinnehavaren av annat ursprung är helt okej, men lik förbannat är rasister.
Jag har bara ett förhållande till Bressans viner, inte till Bressan själv. Vinerna är fantastiska, men jag är osäker på om jag kan skilja på vin och som jag som uppfattar personen fortsättningsvis.

Ingvar Johansson sa...

Johan ! Jag menar att det förhåller sig precis tvärtom. Om vi enbart utifrån några kränkande Facebook-inlägg kallar en person för rasist så riskerar begreppet att förlora sin mening.

Ingvar Johansson sa...

Henrik! Är helt överens med dig ang. Bressans försvar, det betyder absolut noll och intet.

Anonym sa...

Ingvar:

För mig är en rasist en person som hyser och ger uttryck för rasistiska åsikter. Svårare än så är det inte. Att de åsikter Bressan gett uttryck för är djupt rasistiska är för mig helt självklart.

Om man går för långt i att bagatellisera och släta över tror jag att man riskerar att hamna i ett slags "inte rasist EGENTLIGEN"-tänkande, som lätt leder fram till slutsatsen att det knappt finns några riktiga rasister alls och att rasismen följaktligen inte är något större problem i samhället. Farligt, särskilt i dagens samhällsklimat.

/Johan

Anonym sa...

Vad jag menar är att det finns en tendens att uppfatta rasism som något som med nödvändighet är kopplat till en sorts aktiv och utagerande "ondska", i brist på bättre uttryck. Men hade rasismen endast funnits hos ondskefulla fullblodsdårar så hade den inte varit ett mer än ett marginellt problem.

Jag tror tvärtom att det som gör rasismen så farlig är att den ligger latent hos de flesta av oss pga vårt behov av att kategorisera världen och vår vaksamhet inför det okända. Det svåra – och viktiga – är att identifiera och slå ned på rasismen där den dyker upp i vår vardag, inte minst hos oss själva och de vi tycker om.

Nu ska jag inte tjata om detta mer.

/Johan

Anonym sa...

Jag håller helt med Johan. Om du Ingvar menar att man inte skall fördöma Bressans uttalande för att han minsann är trevlig och ingen rasist trots att han väljer att gå ut på ett högst offentligt forum och yttra mycket grova rasistiska åsikter så befinner man sig på hal is. Retoriken "jag är inte rasist/homofob/mansgris, men..." är extremt tröttsam och farlig.
Hade det varit min vän hade jag naturligtvis inte heller fördömt blint men jag hade privat frågat och om han inte hade tagit avstånd från sina uttalanden hade jag inte längre kallat honom vän då den människosynen enligt mig är vedervärdig och innebär att nästa gång är det en annan grupp som får utstå samma behandling. Det står dock såklart dig helt fritt att vara vän med vem som helst och han kanske har sidor som för dig uppväger detta.

//Viktor

Frankofilen sa...

Väldigt bra skrivet Carlo.

Ingvar - tack för din syn på saken. Mycket nyfiken på att höra vad du får för reaktion av Fulvio.

Ingvar Johansson sa...

Victor! Jag hoppas att det framgår klart och tydligt av mitt inlägg att jag tycker att Bressans är värt att fördöma. Däremot vill jag inte fördöma honom som person.
Håller också med dig and "Jag är inte... men..-retoriken. Det där är bigotteri.

Frankofilen! Fulvios respons har varit vettig och mitt intryck är att han påverkats av de kommentarer han fått. Åtminstone de som varit lite mer nyanserade.