måndag 9 september 2013

2011 Valle dell' Acate Cerasuolo di Vittoria 6 Sesta

För mig, och för de flesta andra i den svenska vinbloggosfären är Arianna Occhipintis produkter måttstocken för hur viner från sicilianska Vittoria ska smaka. Även om hennes viner inte bär DOCG-märkningen så har de satt en hög standard. Trots detta försöker jag närma mig 2011 Cerasuolo di Vittoria 6 Sesta utan att kasta lystna blickar på en ännu oöppnad låda med SP68.

Valle dell' Acates Cerasuolo di Vittoria är en 59/50 blandning av frappato och nero d'avola. Vinet har jästs och lagrats på ståltank och fått en två månaders fransk ekyss innan buteljeringen. Vinet är ljust rubinrött i färgen. Doften är pigg och frisk och domineras av röda bär med lite mörkare frukt och kryddor i bakgrunden. Smaken är lätt, rak och okomplicerad med körsbär, god kryddighet och hygglig syra. Lite anonymt och opersonligt men levererar det man kan förvänta sig för 99 kr.

Sammanfattningsvis ett hyggligt vardagsvin som funkade till både ugnsstekt lax och lasagne.

Varuprov från Stellan Kramer

3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Ingvar! Undras om du inte hade skrivit en mer engagerad post ifall du hade köpt flaskan själv? Nu är det lite som att du kör bil med bromsen i, bara för att det är ett varuprov (och från SB dessutom ;)

Vi köpte en flaska i påskas och särskilt S var riktigt uppskattande. Visst, det är ett mer storskaligt vin och inte lika personligt som Ariannas SP68 men ändå gott och typiskt nog för druvsorter och ursprung, med den där bittra blodgrape-twisten i slutet...

Ingvar Johansson sa...

Det är inte enkelt att betrakta sig själv utifrån... Naturligtvis kan det ligga något i din tolkning, att omständigheterna påverkar bedömningen och att den blivit annorlunda om den köpts på Köpenhamnssafari i en skum källarlokal. Samtidigt skriver du att "Vi köpte an flaska i påskas och särskilt S var riktigt uppskattande..."" Blev det några fler flaskor köpta ?

Finare Vinare sa...

Poäng där. Men kanske bortser man från flaskor som finns allmänt tillgängliga, och tänker att man kan plocka upp en när som helst. Och så gör man inte det för att det finns så mycket annat att utforska. Så mycket vin, så lite tid osv...

Det sagt - vi skulle gärna dricka det här vinet igen.