lördag 30 mars 2013

2011 Bollenberg (Lichtlé)

För ett tag sedan, kanske hos Finare Vinare, dök det upp en fråga om vilket vin man druckit flest flaskor av. För min del är det utan tvekan Eric Lichtlés Edelzwicker Marinès. Inget fancy alls men bara helt självklar att korka upp i tid och otid.

Lichtlés senaste tillskott i produktkatalogen, Bollenberg, går i samma lättgillade stil och kommer - om Gud vill - att bli en stark kandidat till titeln oftast förekommande vin i glaset. Det här är första årgången från Lichtlés nyinförskaffade vingård. En stor investering för en vinbonde i Alsace, men en som alltså redan ger avkastning - i alla fall i ett gott vin.

Om Lichtlés grand cru Goldert behöver tid på sig - 2007:an är i bra form nu - så behöver inte Bollenberg-rieslingen i den här tappningen sparas på. Lättare, mer omedelbart charmig än Goldert, men också med en viss elegans och struktur. Bra balans mellan syrorna, frukten och den oundvikliga Lichtléska lilla sötman.

Det är möjligt att Eric kommer att försöka skruva upp volymen på vinet från sin nya mark i framtiden - och det ska bli en intressant utveckling att följa - men för min del får det gärna fortsätta på den inslagna, enkla vägen. Vi gillade det skarpt till en majskyckling ugnsstekt med en ävja av rosmarin, lime, vitlök, ingefära och olja under skinnet + en gräddig gratäng på zucchini, morot och savoykål + ordentligt med brasvärme. För, som synes: vintern fortsätter.

Vid direktleverans till brofästet på den danska sidan tar Eric 84 DKK för Bollenberg, vilket prismässigt placerar vinet mellan basrieslingen och Goldert. Det får bli påfyllning vid nästa leverans, vilken tycks bli ganska snart. I sitt senaste nyhetsbrev meddelar Eric att den stundande årgång 2012 kommer att bli hans första Eco-certifierade. Ännu ett skäl att fortsätta prenumerera på hans viner.

Inga kommentarer: