lördag 23 mars 2013

2010 Erbaluna Langhe Nebbiolo & 2010 Erbaluna Barbera d'Alba Superiore La Rosina

Erbalunas viner har av någon anledning flugit under min radar. Visserligen har jag känt till dem och sett flaskorna på hyllorna hos två av mina favoritvinhandlare men ändå inte riktigt lagt märke till dem. Märkligt, med tanke på att det är en producent som verkar göra saker som saker ska göras. Ekologisk odling sedan många år tillbaka, småskalig produktion och traditionell vinifiering. Kanske är förklaringen att mina behov av intressanta norditalienska vinproducenter att följa är tämligen vältillgodosedda. Sinnena översaturerade. Ett inlägg på Italienska Viner om Erbalunas topp-barolo väckte dock min nyfikenhet på vad producenten kunde tänkas åstadkomma i Billigt Vins ände av prisskalan. Fredags-pizza verkade vara ett bra tillfälle att prova en barbera d'Alba och en langhe nebbiolo i skarpt läge.

2010 Erbaluna Barbera d'Alba La Rosina har macererats i 10 dagar och lagrats på 750-litersfat. Vinet  purpurfärgat med en minst sagt juvenil intensitet. Doften är på samma sätt. Primär, sötfruktig och öppet inbjudande. Bakom frukten finns mandelaromer, lite choklad och diskreta fattoner. Häftigt men inte riktigt vad jag väntat mig.

Smaken är också den verkligen primär. Söta körsbär och saftiga plommon ger en polpös och saftig munkänsla. Bra syror och förvånansvärt distinkta tanniner ger balans och struktur åt det här 14.5%iga kraftpaketet. Inte alls vad jag väntat mig som sagt, men vinets omedelbara charm tystar alla eventuella invändningar. Jag kommer säkert att öppna en eller annan flaska när grillsäsongen börjar och lägga undan några för att se vad som händer med det på sikt.

Till pizza var barberan för mycket och jag plockade fram Erbalunas 2010 Langhe Nebbiolo som vinifierats på samma sätt som barberan. Färgen är klassiskt tegelröd och doften lika klassisk nebbiolo. Här finns rosor, hallon, körsbär, bittermandel, lakrits och medicinalörter. Inte med samma intensitet och elegans som hos en barolo kanske men grejerna är på plats. Smaken är lite mörkare och dovare än jag väntat mig. Mörka körsbär, lakrits och lite bittra medicinalörter. Distinkta men harmoniska tanniner. Jag saknar riktig fart i syrorna och när temperaturen i glaset stiger blir vinet lite platt. Likväl en strålande nebbiolo för ett mycket rimligt pris.

Erbalunas viner säljs av både Cibi&Vini och Emilie Vin. De kostar båda runt 100 DKK vilket jag anser vara rena fyndpriset.


3 kommentarer:

Anonym sa...

hej

kul sida:) Vi kanske skulle starta blog vi också.... / ägare av www.champagne.se

Ingvar Johansson sa...

Det kanske ni skulle, vad vet jag...

Unknown sa...

Årgång 2010 låter som barnarov men är det gott så vadå. Priset är ju riktigt bra. Tror jag skall starta en Blogg!! Ser framför mig staplar med gratis vin utanför dörren. Slippa gå till SB. Strunta i Brx provningen igår med 2010(snacka om barnarov).