söndag 16 december 2012

2009 René De Lacray Chablis 1er Cru "Montmains"

När jag provar en del viner blir det som att resa i ett okänt område utan förberedelser, utan karta och kompass men med en halvkass parlör som enda hjälp för att ta sig fram. Det blir ett speciellt sätt att uppleva världen på. Man har inget annat än de egna sinnena att lita på, inga tydliga refrensramar och man vet inte riktigt hur man ska tolka intrycken.  Så är det när jag dricker chablis. Jag har ingen aning om det är en bra chablis, chablis som den är ämnad att vara, bara om jag gillar den eller inte.

2009 René De Lacray Chablis 1er Cru "Montmains" är gulgrönt i färgen. Vinet är mycket aromatiskt med rik doft. Generöst med tropiskt frukt, citrus och äpple. Fattonerna är tydliga men ändå ganska  diskreta. Smaken är också den fyllig och rik. Den matchar doften precis. Mycket frisk syra. Fin avslutning med citrus, mineral- och fattoner.

Som sagt, jag har ingen aning om vad en chablis-konnäsör skulle tycka om dettta vin men jag kan ana att omdömet inte skulle vara helt utan invändningar. För min del är det här ett riktigt sympatiskt chardonnay-vin för en liten peng. Kostade 99DKK hos danska Superbest för ungefär ett år sedan.

1 kommentar:

Vintankar sa...

Ingvar!
Vad chabliskonnässörerna tycker är för mig ointressant.
Det du bjudit mig på vid våra små göteborgsträffar har alltid smakat gott och varit intressant. Likadant är det med de drycker du skrivit om och som jag kommit över.
Därför är dina tyckanden tusen gånger mer värt (för mig)än vad sk experter har för omdömen.

J-C