måndag 30 juli 2012

2010 Venica&Venica Collio Malvasia

Venica&Venica är  mest kända för deras vingårdsbetecknade Sauvignon Blanc Ronco delle Mele, en återkommande Tre Bicchiere-vinnare som verkligen förtjänar utmärkelsen. Att det finns mycket mer i deras sortiment blev jag varse under förra sommarens fortfarande pinsamt obloggade besök. Inga spektakulära viner gjorda för att blända eller imponera utan stabila, tryggt druv- och ursprungstypiska prylar.

2010 Collio Malvasia är sympatiske ätteläggen Giampaolo Venicas favoritvin och det blev några sådana som fick följa med hem. Färgen är vackert guldgul. Doften kan beskrivas som aromatisk men ändå lite återhållsam för att vara malvasia. Vita blommor, gröna äpplen, apelsinskal, salvia och en aning honung ger en riktigt trevlig bukett att sniffa på.

Vinet är mjukt och behagligt att dricka. Medelfylligt med fin rondör. Trots 14% alkohol och något dämpad syra känns vinet inte det minsta tungt eller klumpigt. De gröna äpplena dominerar smaken tillsammans med salvia och mineralisk sälta. Satt riktigt fint till pasta med pesto.

4 kommentarer:

WhoCutTheCheeze sa...

Nä, men det är ju Culatello du ska äta till Malvasia!

Ingvar Johansson sa...

Culatello kan man äta till allt och malvasia kan man dricka till det mesta...

WhoCutTheCheeze sa...

Visst är det så! Vad hände med bilderna från resan, får vi ta del av dem inom en snar framtid elleh?!

Ingvar Johansson sa...

Det kommer lite inlägg framöver, när tid och lust medger det. Bilderna är väl desvärre inte så bra att de talar för sig själva...