tisdag 31 juli 2012

2009 Girolamo Russo á Rina

Mina första Etna-erfarenheter var väldigt positiva och under en period högg jag på nästan allt. Även om jag sällan blivit direkt besviken så har väl min förtjusning dämpats något med tiden och jag springer inte längre på alla Etna-bollar.

Med det sagt så har jag varit nyfiken på Girolamo Russos viner länge. 2009 á Rina är instegsvinet gjort på mestadels nerello mascalese med en  skvätt nerello cappuccio. Druvorna kommer från olika vingårdar och gissningsvis handlar det om förhållandevis unga stockar.

Vinet är ljusrött och helt transparent. Doften är sparsmakad och elegant. Här finns friska röda bär i olika former, körsbär, jordgubbar och lingon. Det dyker upp ett lätt stråk av mynta och de typiska Etna-mineraler finns där. Smaken är också den lätt, sirlig och elegant. Den varma jordgubbsfrukten balanseras av friska lingon med lätt bitterhet. Friska syror, mineralisk sälta, distinkta tanniner och lite alkoholvärme i avslutningen ger en riktigt snygg helhet.

Riktigt bra och ursympatiskt instegsvin. Tänk bara på att öppna och lufta vinet en eller annan timme innan du smakar. Det kräver luft för att komma igång.  Bristly importerar och säljer via beställningssortimentet.

1 kommentar:

Ulrik sa...

Jag som var sen på Etna-tåget uppskattar verkligen det här, och än mer de två toppvinerna. Riktigt bra i min bok.