söndag 4 mars 2012

2010 Interkardinal No'bel

I helgen fick jag möjlighet att prova ett gäng svenska viner och provningen gjorde väldigt lite för att förändra min syn på svensk vinproduktion. Höga poäng för ambition och ansträngning och låga för det faktiska resultatet. Bland en samling röda viner som tangerar gränsen för vad jag anser vara drickbart var det dock ett vitt vin som stod ut och lyfte till höjder som jag inte trodde var möjligt.

2010 Interkardinal No'bel är gjort på 100% solaris, en korsning av riesling och pinot gris. Druvorna har odlats i Klagshamn utanför Malmö och vinifierats i Åhus. Vinet är nästan färglöst med en lätt gröngul intoning. Doften är ren, frisk och tilltalande inte bara i relativa termer. Mycket aromatiskt med fläder, gröna örter och en  touch av mynta. Jag hittar inslag av citrus, gröna äpple, melon och persika. Varsam fathantering ger extra djup åt doftupplevelsen. Smakupplevelsen korresponderar väl med doften. Vinet har kropp och fyllighet men det ger ändå ett väldigt försommaraktigt intryck med grön friskhet, äpplen, citrus och fläder. Blint hade jag nog gissat att det var en sauvignon blanc i glaset, eller varför inte en tocai friulano ?

Jag är mycket positivt överraskad. Även om min bild av svensk vinproduktion inte förändrats i grunden så visar 2010 No'bel att det är möjligt att göra viner som är mer än passabla.

4 kommentarer:

Italienska viner sa...

Jag trodde jag skulle få läsa TN's i stil med: "skönt stickiga toner av permanentvätska och medelålders man på mellandagsrea". Men tji fick man alltså. Prisvärt? ;))

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

När jag provade ett par av de röda hade det onekligen känts som en befrielse med lite permanentvätska. När det gäller doften av medelåldersman på mellandagsrea tror jag att det skett en adaption och jag känner den inte längre.

Anders Öhman sa...

Vinerna från Klagshamn brukar prestera. Om man kan säga att det finns svenska ikonviner så kommer de härifrån. ;)

En liten rättelse:
Solaris är inte en korsning mellan riesling och pinotgris. Solaris är en hybriddruva där nämnda druvor finns med i det ganska komplicerade släktträdet.
Läs mer här: http://en.wikipedia.org/wiki/Solaris_(grape)

Ingvar Johansson sa...

Anders ! Tack för korrigeringen.